X
X
Tillbaka till början
X
X

Vanilla Fudge

  1. Startsidan
  2. /
  3. Vanilla Fudge

Vanilla Fudge

Info om Vanilla Fudge

Vanilla Fudge är ett amerikanskt rockband som främst är känt för sina långsamma utökade tunga rockarrangemang av samtida hitlåtar, särskilt ”You Keep Me Hangin ’On”. Bandets ursprungliga line-up – sångare och organist Mark Stein, bassist och sångare Tim Bogert, huvudgitarrist / sångare Vince Martell, och trummis och sångare Carmine Appice – spelade in fem album under åren 1967–69, innan de upplöstes 1970. Bandet turnerar för närvarande med tre av de fyra originalmedlemmarna: Stein, Martell och Appice med Pete Bremy på bas när Bogert gick i pension 2009. Bandet har citerats som ”en av de få amerikanska kopplingarna mellan psykedelia och det som snart blev tungmetall.” Vanilla Fudge är också känd för att ha påverkat andra stora band som The Nice, Deep Purple, Yes, Styx, Led Zeppelin och Uriah Heep.

Stein och Bogert hade spelat i ett lokalt band som heter Rick Martin & The Showmen. Paret var så imponerade av det svängande, orgeltunga ljudet från The Rascals att de beslutade att bilda sitt eget band 1965 med Martell och Rick Martins trummis, Mark Dolfen, som snabbt ersattes av Joey Brennan. Ursprungligen kallade sig själva The Electric Pigeons, och kort förkortade de namnet till The Pigeons. I december 1966 flyttade Brennan till The Younger Brothers Band och Bogert blev mycket imponerad av en ung trummis med namnet Carmine Appice som han hade hört spela på Headliner Club på 43rd Street i ett coverband som heter torsdagens barn. Appice uppmanades att gå med i The Pigeons och i sin självbiografi 2016, Stick It !, förklarade Carmine namnändringen till Vanilla Fudge: ”I april 1967 blev duvorna signerade till Atlantic Records. Men det var en nackdel, dock: Atlantic gjorde inte vill signera ett band som heter The Pigeons. ”Ahmet Ertegun, etikettens grundare och president, gillade inte det namnet och sa till oss att vi var tvungna att ändra det. Vi hade inget emot, jag hade faktiskt alltid tyckt att duvorna var en konstig sak som skulle kallas men hade precis gått med det. Vi försökte tänka på ett nytt namn men kom ingenstans förrän vi spelade en spelning på klubben på Long Island och slutade med att prata med en brud med namnet Dee Dee som arbetade där. Hon berättade hur hennes farfar brukade kalla henne Vanilla Fudge. Sedan tittade hon på oss och lade till ”Kanske borde ni kalla er själva det – ni är som vit soulmusik”. Vi gillade det. Vi berättade för vår chef Phil Basile. Han gillade det. Vi berättade för Atlantic och de gillade det också. Så vanilla Fudge var det ”.

En inspelning av The Pigeons,” While The World Was Eating Vanilla Fudge ”, släpptes av Scepter / Wand 1970.Vanilla Fudge sköts av den välrenommerade Lucchese brottsfamilj medlemmen Phillip Basile, som drev flera populära klubbar i New York. Deras första tre album (Vanilla Fudge, The Beat Goes On och Renaissance) producerades av Shadow Morton, som bandet träffade genom The Rascals. När Led Zeppelin först turnerade i USA i början av 1969 öppnade de för Vanilla Fudge på några shower.Bandets största hit var omslaget till ”You Keep Me Hangin ’On”, en nedbruten, hårdrockversion av en låt som ursprungligen spelades in av The Supremes. Denna version innehöll Steens psykedeliska-barocka orgelintro och Appices energiska trumma. Det var en topp 10-hit i Kanada, USA och Australien och en topp 20-hit i Storbritannien 1967.Medlemmarna i Vanilla Fudge var stora beundrare av Beatles och täckte flera av sina låtar inklusive ”Ticket to Ride”, ”Eleanor Rigby” och ”You Can’t Do That”. Det självtitulerade debutalbumet citerar ”Strawberry Fields Forever” i slutet, med linjerna ”Nothing is real; Nothing to get hung on”. Enligt Ritchie Blackmore och Jon Lord var Vanilla Fudges orgeltunga ljud ett stort inflytande på det brittiska bandet Deep Purple, där Blackmore till och med konstaterade att hans band ville bli en ”Vanilla Fudge-klon” under de första åren.

Hemsida:Vanilla Fudge

Studio album
1967 – Vanilla Fudge
1968 – The Beat Goes On
1968 – Renaissance
1969 – Near the Beginning
1969 – Rock & Roll
1984 – Mystery
2002 – 
The Return
2007Out Through the In Door
2015 – Spirit of ’67

 

 

källa:wikipedia

Samlings och live album
1982 – Best of Vanilla Fudge
1991 – The Best of Vanilla Fudge – Live
1993 – Psychedelic Sundae – The Best of Vanilla Fudge
2003 – The Return – Live in Germany Part 1
2003 – The Real Deal – Vanilla Fudge Live
2003 – Rocks the Universe – Live in Germany Part 2
2007 – Good Good Rockin’ – Live at Rockpalast
2008 – Orchestral Fudge (live)
2008 – When Two Worlds Collide (live)
2010 – Box of Fudge – Rhino Handmade

Singlar
1967 – You Keep Me Hangin’ On
1968 – Season of the Witch
1968 – Where Is My Mind
1968 – You Keep Me Hangin’ On
1968 – Shotgun
1968 – Take Me for a Little While
1969 – Some Velvet Morning
1969 – Need Love
1970 – Lord in the Country
1984 – Mystery

Några Låtar Av Vanilla Fudge

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020