X
X
Tillbaka till början
X
X

Traveling Wilburys

  1. Startsidan
  2. /
  3. Traveling Wilburys

Traveling Wilburys

Info om Traveling Wilburys

The Travelling Wilburys (ibland förkortat till Wilburys) var en engelsk-amerikansk supergrupp bestående av Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison och Tom Petty. Ursprunget från en idé som diskuterats av Harrison och Lynne under sessionerna för Harrisons album album Cloud Nine från 1987, bildades bandet i april 1988 efter att de fem medlemmarna förenades för att spela in ett bonusspår för Harrisons nästa europeiska singel. När detta samarbete, ”Handle with Care”, ansågs vara för bra för en så begränsad utgåva, gick gruppen med på att spela in ett helt album, med titeln Travelling Wilburys Vol. 1. Efter Orbisons död i december 1988 släppte bandet ett andra album, som de kallade Travelling Wilburys Vol. 3, 1990.

Projektets arbete fick stor förväntan med tanke på sång skrivarnas olika natur. Bandmedlemmarna antog pseudonymer i kinden som halvbröder från en fiktiv Wilbury-familj av resande musiker. Vol. 1 var en kritisk och kommersiell framgång och hjälpte till att återuppliva Dylans respektive Petty karriärer. 1990 vann albumet Grammy för bästa rockprestanda av en duo eller grupp. Även om Harrison föreställde sig en serie Wilburys-album och en film om bandet, producerad genom hans företag HandMade, var gruppens slutliga utgåva i februari 1991. Efter flera års otillgänglighet återutgavs de två Wilburys-albumen av Harrison Estate i 2007-rutan uppsättningen The Walking Wilburys Collection. Lådsatsen inkluderade en DVD med sina musikvideor och en dokumentär om bandets bildning.

George Harrison nämnde först Travelling Wilburys offentligt under en radiointervju med Bob Coburn på showen Rockline i februari 1988. På frågan hur han planerade att följa upp framgången för sitt Cloud Nine-album, svarade Harrison: ”Det jag verkligen skulle vilja göra härnäst är … att göra ett album med mig och några av mina kompisar … Det är det här nya grupp jag fick, det heter Travelling Wilburys, jag skulle vilja göra ett album med dem och senare kan vi alla göra våra egna album igen. Enligt Jeff Lynne, som co-producerat Cloud Nine, introducerade Harrison idén om att de två skulle starta ett band tillsammans cirka två månader i sessionerna för hans album, som började i början av januari 1987. När han diskuterade vem de andra medlemmarna kan vara, valde Harrison Bob Dylan och Lynne valde Roy Orbison. Uttrycket ”Wilbury” har också sitt ursprung under Cloud Nine-sessionerna. Med hänvisning till inspelningsfel skapade av felaktig utrustning, kommenterade Harrison skämtande till Lynne, ”Vi kommer att begrava dem i mixen.”Därefter använde de termen för alla små prestandafel. Harrison föreslog först ”The Trembling Wilburys” som gruppens namn; på Lynnes förslag ändrade de det till ”Travelling Wilburys”.

Under sin Rockline-intervju uttryckte Harrison sitt stöd för Dylan, vid en tidpunkt då den senare upplevde en konstnärlig och kommersiell lågpunkt i sin karriär. Harrison och Lynne blev vän med Tom Petty i oktober 1987, då Petty och hans band, Heartbreakers, turnerade Europa som Dylans stödgrupp. Vänskapen fortsatte i Los Angeles senare samma år. Där slog Harrison en musikalisk rapport med Petty baserat på deras delade kärlek till rock ’n’ roll från 1950-talet, och Lynne började samarbeta med Petty om det som blev sistnämndes debut-soloalbum, Full Moon Fever, och att skriva låtar med Orbison , Lynnes longtime musical hero, för Orbisons comeback-album, Mystery Girl. Enligt Petty var Harrisons dröm för Wilburys att handplocka deltagarna och skapa ”the perfect little band”, men kriterierna för inkludering styrdes mest av ”who you could hang out with”. De fem musikerna var också bundna över en delad uppskattning av den engelska komedi troppen Monty Python. Harrison, som hade arbetat med medlemmarna i Monty Python på olika produktioner av sitt företag HandMade Films sedan slutet av 1970-talet, uppskattade särskilt Orbisons gåva för efterliggande och hans förmåga att recitera hela skisser av truppen.

Bandmedlemmarna bestämde sig för att skapa ett fullständigt album tillsammans, Travelling Wilburys Vol. 1. Videofilmer av den kreativa processen redigerades senare av Harrison till en reklamfilm för Warner Bros.-personal, med titeln Whatever Wilbury Wilbury. Albumet spelades in huvudsakligen under en tiodagarsperiod i maj 1988, för att möjliggöra Dylans begränsade tillgänglighet när han förberedde sig på starten av det som blev känt som hans Never Ending Tour och för Orbisons turneringsschema . Dessa sessioner hölls i huset till Eurythmics-medlem Dave Stewart, i Los Angeles.

De fem bandmedlemmarna satt i en cirkel och spelade akustiska gitarrer i Stewarts kök; när varje låts grundspår hade skrivits och spelats in där (med ackompanjemang från en trummaskin), spelade gruppen in sin sång i ett annat rum, vanligtvis efter middagen varje natt. Petty erinrade om att Harrison, som en vän, men också ett hängiven fan av Dylans, kände behovet av att rensa luften den första dagen genom att säga till honom: ”Vi vet att du är Bob Dylan och allt, men vi kommer att bara behandla dig och prata med dig som om vi skulle göra någon annan. ” Dylan svarade: ”Tja, bra. Tro det eller inte, jag är vördnadsfull över er, och det är samma sak för mig.” Medan de flesta av låtarna hade en primärkompositör, hela bandet medlemmarna var kreativa lika. Petty beskrev senare Harrison som Wilburys ”ledare och chef”, och krediterade honom att vara en bandledare och producent som hade en naturlig instinkt för att få fram det bästa i människor och hålla en inspelningssession produktiv. Som gruppens producenter, Harrison och Lynne ledde sessionerna, med Harrison ofta audition varje medlem för att bestämma vem som ska sjunga en viss vokal del. De två tillverkarna flög sedan tillbaka till England; Lynne påminner om att han och Harrison under hela flygningen var entusiastiska över hur man förvandlar de glesa, akustiska baserade spåren till färdiga inspelningar. Överdrag och ytterligare inspelning ägde rum i Harrisons studio, FPSHOT, med ”Sideburys” Jim Keltner (trummor), Jim Horn (saxofoner) och Ray Cooper (slagverk). Harrison beskrev bandets ljud som ”skiffle för 1990-talet”.

Albumet släpptes den 18 oktober 1988. Distribuerat av Warner Bros., det verkade på den nya Wilbury skivbolaget snarare än på Harrison’s Dark Horse-etikett, i syfte att bibehålla gruppidentiteten. Under månaderna efter slutet av inspelningen på sommaren hade kontraktliga frågor framgångsrikt förhandlats mellan Warners och skivbolagen som representerade Dylan, Petty, Lynne och Orbison. Precis som fallet 1971 när EMI förberedde Harrisons multi-artist-live-album från Concert for Bangladesh för utgivande, presenterade Columbia, Dylans etikett, den främsta snubblingen. I albumkrediterna ”Wilburys” skämt utvidgades ytterligare, med bandmedlemmarna listade under olika pseudonymer och låtsades vara halvbröder – söner till en fiktiv Charles Truscott Wilbury, sr. Under marknadsföringen för albumet spelade Orbison tillsammans med den håliga historien och sa: ”Vissa säger att pappa var en kille och en gräns, men jag minns honom som baptistminister.”

Vol. 1 var en kritisk och kommersiell framgång och återupplivade karriärerna till Dylan, Orbison och Petty. Som Harrison hade tänkt, trotsade albumet samtida musikaliska trender som hiphop, acid house och syntetiserad pop; författaren Alan Clayson liknar utsläppet till ”en vikingas fartygsdockning i en svävarterminal”. Albumet producerade två framgångsrika singlar och fortsatte att uppnå tre-platina certifiering för försäljning i USA. Det nominerades till flera priser och vann 1990 års Grammy Award för bästa rockprestanda av en Duo eller grupp. Linjeanmärkningar på albumomslaget skrevs av Monty Pythons Michael Palin under en pseudonym. Palins uppsats baserades på en idé av Derek Taylor, som skrev en omfattande fiktiv historia om Wilburys-familjen som annars gick oanvänd. Harrison planerade en spelfilm om bandet, som skulle produceras av HandMade och regisserad av David Leland, men avtalsproblem slutade projektet.

Hemsida: Traveling Wilburys

Studio album
1988 Traveling Wilburys Vol. 1
1990 – Traveling Wilburys Vol. 3
Box set
2007 – The Traveling Wilburys Collection
Singlar
1988 – Handle with Care
1989 – End of the Line
1989 – Heading for the Light
1990 – Nobody’s Child
1990 – She’s My Baby
1990 – Inside Out
1991 – Wilbury Twist
Andra kartlagda låtar
1988 – Last Night
1989 – Tweeter and the Monkey Man

källa:wikipedia

Samarbeten mellan medlemmarna
1970 – I’d Have You Anytime / Harrison, Dylan (as co-writers)
1970 – New Morning / Dylan, Harrison
1971 – The Concert for Bangladesh / Harrison, Dylan
1985 – Porky’s Revenge! / Harrison debuts Dylan’s song
1986 – Band of the Hand / Dylan, Petty
1986 – Knocked Out Loaded / Dylan, Petty
1986 – Shanghai Surprise / Harrison, Lynne
1987 – Jammin’ Me / Petty, Dylan (as co-writers)
1987 – Cloud Nine / Harrison, Lynne
1987 – Duane Eddy / Lynne, Harrison
1988 – Rock and Roll Hall of Fame / Dylan, Harrison
1988 – Land of Dreams / Lynne, Petty
1989 – Mystery Girl / Orbison, Lynne, Petty, Harrison
1989 – Full Moon Fever / Petty, Lynne, Harrison, Orbison
1989 – Cheer Down / Harrison, Lynne, Petty (as co-writer)
1990 – Work It Out / Harrison, Lynne, Petty

1990 – Hell to Pay / Jeff Healey Band / Harrison, Lynne
1990 – Armchair Theatre / Lynne, Harrison, Petty
1990 – Under the Red Sky / Dylan, Harrison
1990 – A Tribute to John Lennon / Various (Ringo Starr) / Lynne, Petty
1991 – Back from Rio / Roger McGuinn / Petty, Lynne (as co-writers)
1991 – Into the Great Wide Open / Petty, Lynne
1991 – Rock On! / Del Shannon / Lynne, Petty, Harrison
1992 – The 30th Anniversary Concert Celebration / Dylan, Harrison, Petty
1992 – Christmas All Over Again / Petty, Lynne
1992 – King of Hearts / Roy Orbison / Orbison, Lynne
1995 – Free as a Bird / The Beatles / Harrison, Lynne
1996 – Real Love / The Beatles / Harrison, Lynne
2001 – Zoom / Electric Light Orchestra / Lynne, Harrison
2002 – Brainwashed / George Harrison / Harrison, Lynne
2002 – Concert for George / Various / Lynne, Petty
2006 – Highway Companion / Tom Petty / Petty, Lynne

Några Låtar Av Traveling Wilburys

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020