X
X
Tillbaka till början
X
X

Roger McGuinn

  1. Startsidan
  2. /
  3. Roger McGuinn

Roger McGuinn

Info om Roger McGuinn

McGuinn är född och uppvuxen i Chicago, Illinois, USA. Hans föräldrar, James och Dorothy, var engagerade i journalistik och public relations, och under hans barndom hade de skrivit en bästsäljare med titeln Parents Can’t Win. Han gick på Latin School of Chicago. Han blev intresserad av musik efter att ha hört Elvis Presleys ”Heartbreak Hotel” och bad sina föräldrar att köpa honom en gitarr. (Under början av 1980-talet hyllade han låten som uppmuntrade honom att spela gitarr genom att inkludera ”Heartbreak Hotel” i sin självbiografiska show). Ungefär samtidigt påverkades han också av countryartister och / eller grupper som Johnny Cash, Carl Perkins, Gene Vincent och Everly Brothers. 1957 gick han in som student vid Chicagos Old Town School of Folk Music, där han lärde sig den femsträngda banjo och fortsatte att förbättra sina gitarrfärdigheter. Efter examen utförde McGuinn solo på olika kaféer på folkmusikkretsen, där han anställdes som sideman av Limeliters, Chad Mitchell Trio och Judy Collins och andra folkmusikartister i samma åre. Han spelade också gitarr och sjöng backup-harmonier för Bobby Darin. Strax efter flyttade han till västkusten, så småningom Los Angeles, där han så småningom träffade de framtida medlemmarna av Byrds.

1962, efter att han avslutat sin förening med Chad Mitchell Trio, anställdes McGuinn av Darin för att vara en backup gitarrist och harmonisångare; vid den ungefärliga tiden ville Darin lägga till några folkliga rötter till sin repertoar eftersom det var ett växande musikfält. Ungefär ett och ett halvt år efter att McGuinn började spela gitarr och sjunga med Darin blev Darin sjuk och gick av med att sjunga. Därefter öppnade Darin T.M. Musik i New Yorks Brill Building, anställer McGuinn som låtskrivare för $ 35 per vecka. Under 1963, bara ett år innan han grundade Byrds, arbetade McGuinn som studiomusiker i New York och spelade in med Judy Collins och Simon & Garfunkel. Samtidigt hörde han om The Beatles (vars första amerikanska turné började i februari 1964) och undrade hur Beatlemania kan påverka folkmusiken. Då Doug Weston gav McGuinn ett jobb på nattklubben Troubadour i Los Angeles, hade McGuinn inkluderat Beatles låtar i hans akt. Han gav behandlingar med rockstil till traditionella folkmusiker och fick därmed uppmärksamheten hos ett annat folk-Beatle-fan, Gene Clark, som gick ihop med McGuinn i juli 1964. Tillsammans bildade de början på vad som skulle bli Byrds.

Efter uppdelningen av Byrds släppte McGuinn flera soloalbum under 1970-talet. 1973 samarbetade han med Bob Dylan om låtar för ljudspåret till Sam Peckinpah-filmen Pat Garrett och Billy the Kid inklusive ”Knockin ’on Heaven’s Door”. Han turnerade med Bob Dylan 1975 och 1976 som en del av Dylans Rolling Thunder Revue och avbröt en planerad turné för att delta. I slutet av 1975 spelade han gitarr på banan med titeln ”Ride the Water” på Bo Diddleys 20-årsjubileum för Rock ’n’ Roll all-star album.

1977 släppte han en LP med titeln Thunderbyrd, som också var namnet på hans samtida band. Andra medlemmar inkluderade framtida John Mayall & Bluesbreakers och Fleetwood Mac gitarrist Rick Vito, framtida Poco-bassist Charlie Harrison och trummisen Greg Thomas. 1978 anslöt sig McGuinn till fd-Byrds Gene Clark och Chris Hillman för att bilda McGuinn, Clark och Hillman. Trioen spelade in ett album med Capitol Records 1979. De spelade på många TV-rockprogram, inklusive upprepade uppträdanden på The Midnight Special, där de spelade både nytt material och Byrds hits. McGuinns ”Don’t You Writer Off” nådde nr 33 i april 1979. Medan vissa tror att den slickproduktionen och diskotrytmen inte smickrade gruppen såldes den tillräckligt bra för att skapa en uppföljning. McGuinn, Clark och Hillmans andra utgåva skulle ha varit en full gruppinsats med titeln ”City”, men en kombination av Clarks otillförlitlighet och narkotikaproblem resulterade i faktureringsändringen på deras nästa LP City till ”Roger McGuinn och Chris Hillman, med Gene Clark ”. Sedan 1981 har McGuinn regelbundet turnerat (främst spela klubbar och små teatrar) som solosångare-gitarrist.

1987 var Roger McGuinn öppningen för Dylan och Tom Petty. 1991 släppte han sitt solo-album med comeback, Back from Rio, för att lyckas. Den inkluderade hitsingeln ”King of the Hill”, skriven tillsammans med och med, Petty. Den 11 juli 2000 vittnade McGuinn tidigare i en senatskommitté som hörde om att ladda ner musik från Internet att artister inte alltid får de royalties som (icke-baserade) skivbolag uppger i kontrakt, och att hittills Byrds hade fick inga royalties för deras största framgångar, ”Mr. Tambourine Man” och ”Turn, Turn, Turn” – de fick bara förskott, som delades upp fem sätt och var bara ”några tusen dollar” per bandmedlem. Han uppgav också att han fick 50 procent royalties från MP3.com.

Hemsida: Roger McGuinn

Studio album
1973 – Roger McGuinn
1974 – Peace on You
1975 – Roger McGuinn & Band
1976 – Cardiff Rose
1977 – Thunderbyrd
1991 – Back from Rio
2004 – Limited Edition
2011 – CCD
2018 – Sweet Memories

källa:wikipedia

Live album
1991 – Born to Rock and Roll
1994 – From The Rock’N Roll Palace Live
1996 – Live from Mars
1997 – 3 Byrds Land in London
2004 – Live at the XM Studios May 27, 2004
2007 – Live from Spain
2014 – Stories, Songs, & Friends
2014 – Live at the Boarding House
2015 – Live In New York
2015 – Turn Turn Turn
2015 – Bottom Line Archive Series: In Their Own Words
2015 – The Living Room Concert ’76
2016 – Electric Ladyland 1991
2016 – Backstage Pass
2016 – Armadillo World Headquarters

Samarbeten
1979 – McGuinn, Clark & Hillman
1980 – City
1981 – McGuinn – Hillman
Singlar
1989 – You Ain’t Going Nowhere
1991 – King of the Hill
1991 – Someone to Love

Några Låtar Av Roger McGuinn

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020