X
X
Tillbaka till början
X
X

Roger Hodgson

  1. Startsidan
  2. /
  3. Roger Hodgson

Roger Hodgson

Info om Roger Hodgson

Charles Roger Pomfret Hodgson (född 21 mars 1950) är en engelsk musiker, sångare och låtskrivare, mest känd som den tidigare co-frontman och grundare av det progressiva rockbandet Supertramp. Hodgson komponerade och sjöng majoriteten av bandets hits som ”Dreamer”, ”Give a Little Bit”, ”Take the Long Way Home”, ”The Logical Song”, ”It’s Raining Again” och ”Breakfast in America”. Hodgson lämnade Supertramp 1983 och flyttade sin familj från Los Angeles musikplats för att leva en enklare livsstil nära naturen och vara hemma med sina barn när de växte upp. Hodgson återvände till turné 2001. Han skriver ofta om andliga och filosofiska ämnen, och hans texter har beskrivits som personliga och meningsfulla.

Han gick på internatskolor Woodcote House nära Windlesham, Surrey, där han var den första pojken som lärde sig elektrisk gitarr och Stowe School nära Buckingham, Buckinghamshire. Hodgsons första gitarr, som gavs honom när han var 12 år, var en avskedspresent från sin far när hans föräldrar skilde sig. Han tog med sig den till internatskola där hans lärare lärde honom tre ackord. Han började komponera sin egen musik och texter och inom ett år gav han sin första konsert i skolan med nio originallåtar vid 13 års ålder. Hodgsons första band på skolan bestod av honom på gitarr och hans vän Roy Hovey spelade snörtrummor. De kallades ”H-bomberna” på grund av deras efternamn.

När han var 19 år gammal gjorde Hodgson sitt första uppträdande i en inspelningsstudio som gitarrist för People Like Us, ett band som han gick med strax efter att han lämnade internatskolan. Gruppen spelade in en singel, ”Duck Pond” och ”Send Me No Flowers ”(B-sida), som aldrig släpptes.  Efter att People Like Us upplöstes, prövade Hodgson för Island Records, med Trafiks vägchef som gav honom en fot i dörren med etiketten. Island ställde in honom i en inspelningsstudio som sångare för enstaka ” flower power-popbandet Argosy, som också inkluderade Reginald Dwight (senare känd som Elton John), Caleb Quaye och Nigel Olsson. Deras enda singel, ”Mr. Boyd” och B-sidan ”Imagine”, bestod av två bitar av orkestrerad pop (båda knutna av Hodgson) och utfärdades 1969 på DJM (UK) och Congress (US) skivbolag. ”Mr. Boyd” täcktes 1997 av Jake Shillingford och hans band My Life Story på deras album ”The Golden Mile”.

Roger Hodgson spelade in tre soloalbum på sin nya hemmastudio, det första innan han lämnade Supertramp. Med titeln Sleeping With the Enemy klipptes det under månaderna mellan släppet av … Famous Last Words … och dess stödjande turné, och blandades under Supertramp-repetitioner för turnén i hopp om att passa in i en solo-kampanj under resan . Men i sista minuten hade Hodgson andra tankar om albumets kvalitet och bestämde sig för att skrapa det och planerade att spela in ett nytt och bättre album efter sin sista turné med Supertramp. In the Eye of the Storm, släppt i slutet av september 1984, skulle visa sig vara Hodgsons största framgång utan gruppen. Albumet blev en internationell hit och sålde över två miljoner exemplar. Singeln ”Had a Dream (Sleeping With the Enemy)” nådde en topp på nummer 48 på Billboards Hot 100-diagram och nummer 11 på Billboards Mainstream Rock Tracks-diagram, och uppföljningssingeln ”In Jeopardy” toppade på nummer 30.  Hodgsons andra album var Hai Hai (1987). Men strax innan albumet släpptes, föll Hodgson från ett loft i sitt hem och bröt båda handlederna, vilket hindrade honom från att marknadsföra albumet. Läkarna sa till honom att han aldrig skulle spela musik igen. Inom ett och ett halvt år spelade han igen. Han bestämde sig för att ta en lång paus från både turnering och inspelning för att spendera mer tid med sina barn.

1990 kontaktades Hodgson av Yes för att gå med dem som huvudvokalist, men han avslog erbjudandet. En av låtarna som han skrev tillsammans med Trevor Rabin, ”Walls”, visas på Yes’s 1994 Talk-album med texter reviderade av Jon Anderson. En version av ”Walls” med bara Hodgson och Rabin på sång släpptes på Rabins arkivrelease 90124 2003. Efter en lång paus lanserade Hodgson sin första turné på över tio år och släppte 1997’s Rites of Passage för att dokumentera turnén. Live-albumet spelades in på Miners Foundry i Nevada City, Kalifornien. Han uppträdde med ett fullt band som inkluderade hans son Andrew och Supertramp saxspelaren John Helliwell. Albumet kartlade inte i Storbritannien eller USA, även om det nådde nummer 34 i Tyskland. Hodgson spelade King Arthur i rockoperaen Excalibur: La Legende Des Celtes och dök upp på albumet för två låtar: ”The Elements” och ”The Will of God”. Projektet leddes av Alan Simon och släpptes 1999. År 2000 bidrog Hodgson med sång på ett spår med titeln ”The Moon Says Hello” av Carlos Núñez, på CD Mayo Longo.

Hodgsons fjärde soloinsats, Open the Door, släpptes 2000 och fortsatte i åren med sitt tidigare verk. Han samarbetade igen med Alan Simon på albumet. AllMusic uttalade om albumet: ”Fans kommer att vara glada över att höra Hodgson återvända till hantverket att skriva låtar av hög kvalitet” … ”Öppna dörren är det närmaste till Supertramp sedan … Berömda sista ord ….” I augusti 2000 gästade Hodgson med Fairport Convention på årets Cropredy Festival. Han framförde ”Breakfast in America”, ”The Logical Song”, ”Open the Door” och ”Give A Little Bit”. Roger Hodgson uppträder på sin frukost i America World Tour.
2001 turnerade Hodgson som medlem i Ringo Starr & His All-Starr Band och spelade gitarr och sång, och har sedan dess samarbetat med Trevor Rabin (som visas på spåret ”The More I Look” på Open the Door)

Hemsida: Roger Hodgson

Album
1984 – In the Eye of the Storm
1987 – Hai Hai
1997 – Rites of Passage
2000 – Open the Door
2007 – Take the Long Way Home
2010 – Classics Live

källa:wikipedia

Singlar
1984 – Had a Dream (Sleeping with the Enemy)
1984 – In Jeopardy
1984 – Lovers in the Wind
1987 – London
1987 – You Make Me Love You
1997 – Every Trick in the Book
2000 – Hungry
2000 – The More I Look
2000 – Open the Door

Några Låtar Av Roger Hodgson

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020