X
X
Tillbaka till början
X
X

Meat Loaf

  1. Startsidan
  2. /
  3. Meat Loaf

Meat Loaf

Info om Meat Loaf

Michael Lee Aday, född Marvin Lee Aday, 27 september 1947) , känd professionellt som Meat Loaf, är en amerikansk sångare och skådespelare. Han är känd för sin kraftfulla, omfattande röst och för sina teatraliska live-show. Meat Loaf’s Bat Out of Hell-trilogin med album – Bat Out of Hell, Bat Out of Hell II: Back in Hell, och Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose – har sålt mer än 50 miljoner album över hela världen. Mer än 40 år efter utgivningen säljer Bat Out of Hell fortfarande uppskattningsvis 200 000 exemplar årligen och stannade på listorna i över nio år, vilket gör det till ett av de mest sålda albumen i historien. Efter den kommersiella framgången för Bat Out of Hell och Bat Out of Hell II: Back Into Hell, och tjäna en Grammy Award för bästa solo-rockvokalföreställning för låten ”I’m Do Anything for Love”, upplevde Meat Loaf ändå vissa svårigheter etablera en stadig karriär inom USA. Detta hindrade inte honom från att bli en av de mest sålda musikartisterna genom tiderna, med en världsomspännande försäljning av mer än 80 miljoner skivor. Nyckeln till denna framgång var hans bibehållande av ikonisk status och popularitet i Europa, särskilt Storbritannien, där han fick Brit Award 1994 för bästsäljande album och singel, dök upp i 1997-filmen Spice World och rankas som 23: e för numret av veckor tillbringade på de brittiska listorna, från och med 2006. Han rankas som 96: e plats på VH1: s ”100 Greatest Artists of Hard Rock”.

Ibland krediteras som Meat Loaf Aday, har han också dykt upp i över 50 filmer och TV-program, ibland som sig själv eller som karaktärer som liknar hans scenpersoner. Hans mest framstående filmroller inkluderar Eddie i The Rocky Horror Picture Show (1975) och Robert ”Bob” Paulson i Fight Club (1999). Hans tidiga scenarbete inkluderade dubbla roller i den ursprungliga rollen av The Rocky Horror Show, och han var också i musikalen Hair, både på och utanför Broadway. Meat Loaf berättar en berättelse i sin självbiografi, To Hell and Back, om hur han, en vän och hans väns far körde ut till Love Field den 22 november 1963 för att se John F. Kennedy landa. Efter att ha sett honom lämna flygplatsen gick de till Market Hall, som var på Kennedys paradrutt. På vägen hörde de att Kennedy hade skjutits, så de gick till Parkland Hospital, där de såg Jackie Kennedy komma ut ur bilen och guvernör John Connally blev utdragen, även om de inte såg att presidenten togs ut.

1965 tog Aday examen från Thomas Jefferson High School och hade redan börjat sin skådespel karriär via skolproduktioner som Where’s Charley? och The Music Man. Efter att ha gått på college vid Lubbock Christian College överförde han till North Texas State University (nu University of North Texas). Efter att han fått sin arv från sin mors död, hyrde han en lägenhet i Dallas och isolerade sig i tre och en halv månad. Så småningom hittade en vän honom. En kort tid senare gick Aday till flygplatsen och tog nästa flygning. Flygplanet tog honom till Los Angeles.
In Los Angeles, Aday formed his first band, ”Meat Loaf Soul”, after a nickname coined by his football coach because of his weight. He was immediately offered three recording contracts, which he turned down. Meat Loaf Soul’s first gig was in Huntington Beach in 1968 at the Cave, opening for Van Morrison’s band Them, and Question Mark and the Mysterians. While performing their cover of the Howlin’ Wolf song ”Smokestack Lightning”, the smoke machine they used made too much smoke and the club had to be cleared out. Later, the band was the opening act at Cal State Northridge for Renaissance, Taj Mahal, and Janis Joplin. The band then underwent several changes of lead guitarists, changing the name of the band each time. The new names included Popcorn Blizzard and Floating Circus. As Floating Circus, they opened for the Who, the Fugs, the Stooges, MC5, Grateful Dead, and the Grease Band. Their regional success led them to release a single, ”Once Upon a Time”, backed with ”Hello”. Then Meat Loaf joined the Los Angeles production of the musical Hair. During an interview with New Zealand radio station ZM, Meat Loaf stated that the biggest life struggle he had to overcome was not being taken seriously in the music industry. He compared his treatment to that of a ”circus clown”.

Hemsida: Meat Loaf

Studioalbum
1971 – Stoney & Meatloaf (med Shaun Murphy)
1977 – Bat Out of Hell
1981 – Dead Ringer
1983 – Midnight at the Lost and Found
1984 – Bad Attitude
1986 – Blind Before I Stop
1993 – Bat Out of Hell II: Back Into Hell
1995 – Welcome to the Neighborhood
2003 – Couldn’t Have Said It Better
2006 – Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose
2010 – Hang Cool Teddy Bear
2011 – Hell in a Handbasket
2016 – Braver Than We Are

Samlingar och livealbum
1985 – Hits Out of Hell
1987 – Live at Wembley
1996 – Live Around the World
1996 – Rock ’n’ Roll Hero
1997 – The masters
1998 – The Very Best of Meat Loaf
1999 – VH1 Storytellers
2003 – Heaven Can Wait: The Best Of
2004 – Bat Out of Hell: Live With the Melbourne Symphony
2003 – 3 Bats Live

källa:wikipedia

Filmografi (urval)
1975 – The Rocky Horror Picture Show
1980 – Roadie
1992 – Mirakel till salu
1995 – To Catch a Yeti
1998 – Black Dog
1998 – The Mighty
1999 – Crazy in Alabama
1999 – Fight Club
2000 – Blacktop
2001 – Rustin
2001 – The 51st state
2006 – Tenacious D: Världens bästa rockband
2006 – BloodRayne
2018 – Ghost Wars

Några Låtar Av Meat Loaf

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020