X
X
Tillbaka till början
X
X

Lasse Tennander

  1. Startsidan
  2. /
  3. Lasse Tennander

Lasse Tennander

Info om Lasse Tennander

Lars Arthur ”Lasse” Tennander, född 29 april 1945 i Stockholm, är en svensk musiker, kompositör och textförfattare. Tennander är son till överingenjör Sten Tennander i hans andra äktenskap med Ruth Karlberg och yngre halvbror till Erik Tennander. Han har en bakgrund som högstadielärare och anlitades i mitten av 1960-talet som låtskrivare av Karusell. Sin första låt fick Tennander inspelad 1966 och han skrev under denna tid en hel del till andra artister, bland andra till Peter Lundblad och The Wayfarers. Hans debutalbum Lars Vegas från 1974 innehöll bland annat låten Ska vi gå hem till dig som senare blev en hit i Magnus Ugglas version. Tennander var under 1970-talet aktiv i den vänsterorienterade proggrörelsen och han fick sitt genombrott som artist 1976 med sin andra LP, den mer politiska Alla är vi barn i början.

Tennander gav ut sitt första album på Ljudspår (Europafilms grammofonavdelning). Andra albumet kom ut på det SKP-ägda förlaget oktober. Då detta förlag senare gick i konkurs, bytte han till det kommersiella skivbolaget Sonet. Under 1980-talet började Tennander skriva visor utan politiskt innehåll, vilket framför allt märktes med början på albumet Rötter.

Hur många svenska artister har provsjungit på Beatles bolag Apple? I London, på 60-talet? Före Beatles ”tillverkades” pop av okända människor men efter Beatles fanns det en tydlig avsändare. Musiken fylldes av liv. Plötsligt var luften fylld av unga grabbar som inte bara lirade utan framförallt skrev egna låtar. Efter Elvis genombrott var poppen ointressant i ett antal år men 1963 vändes allt upp och ner. Ännu mer påtagligt blev det när Dylan kom in i bilden.Texterna blev lika viktiga som musiken. Sångerna behövde inte längre juke box-anpassas till tre minuter och det gick att skriva om precis vad som helst. Den öppenheten passade Tennander, liksom den passade en hel generation. Så när Lasse Tennander en dag i London 1968 fick se en annons i en musiktidning om att Beatles nystartade skivbolag Apple sökte låtskrivare gick han dit. Efter två låtar började den audition-ansvarige att telefonera. Betydde det att han var ointresserad eller ringde han Paul McCartney? Tennander lämnade Apple-kontoret med orden ”Don’t call us we’ll call you” ringande i öronen. Men han har aldrig slutat fundera över vilka de andra var som satt i väntrummet den där dagen.

Men det började med att Simon Brehm den väldige basisten som upptäckte Lill-Babs hörde Tennander sjunga på en fest. Big Simon drev skivbolaget Karusell och var i ständigt behov av nya låtar till sina artister. Lasse Tennander skrev ”She will never dance again” till den svenska gruppen Wayfarers album som av amerikanska musikmagasinet Billboard utsågs till Folk Music Album of the Month i juli 1967. En flygande start.Tredje pris i en Bildjournalen-tävling, med en översättning av en Who-låt, samt att Derek Hudson i Scaffel Pike spelade in några låtar var fortsättningen. Det började rulla och när han framgångsrikt hjälpt Peter Lundblad med sånger till dennes två första plattor erbjöds även Lasse Tennander att göra ett album.


Hemsida: Lasse Tennander

Album
1974 – Lars Vegas (LP)
1976 – Alla är vi barn i början (LP)
1978 – På jakt… (LP)
1979 – Längst därinne är himlen ändå röd (LP/CD)
1981 – På egen hand och med fötterna på jorden (Live-LP)
1982 – Konsten att hålla balansen (LP)
1985 – Rötter (LP/CD)
1987 – Ett rum och son (LP/CD)
1989 – Spotlight (Samlings-CD)
1990 – Fullständiga rättigheter (LP/CD)
1992 – Nu (CD)
1993 – En liten stund på vår jord (Ballader 1978–1993) (CD)
1997 – Tennander (CD)
2002 – Så länge hjärtat kan slå (Tennander möter Taube) (CD)
2003 – Därifrånochhit (Sånger 1974–2003) (CD)
2007 – Fortsättning följer… (CD)
2011 – Eremit i ett kollektiv – Solo/Live (CD+DVD)

källa:wikipedia
lassetennander.se

Några Låtar Av Lasse Tennander

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020