X
X
Tillbaka till början
X
X

Jimi Hendrix

  1. Startsidan
  2. /
  3. Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

Info om Jimi Hendrix

James Marshall ”Jimi” Hendrix (född Johnny Allen Hendrix; 27 november 1942 – 18 september 1970) var en amerikansk rockgitarrist, sångare och låtskrivare. Även om hans mainstreamkarriär bara varade i fyra år, betraktas han allmänt som en av historiens mest inflytelserika gitarrister och en av 1900-talets mest berömda musiker. Rock and Roll Hall of Fame beskriver honom som ”den största instrumentalisten i rockmusikens historia”.

Född i Seattle, Washington, började Hendrix spela gitarr vid 15 års ålder. 1961 tog han sig in i den amerikanska armén och utbildades som fallskärmshoppare i den 101: e luftburna divisionen, men han släpptes året efter. Han flyttade till Clarksville, Tennessee kort efter och började spela spelningar på Chitlin ’Circuit, och tjänade en plats i Isley Brothers backingband och senare med Little Richard, med vilken han fortsatte att arbeta till mitten av 1965. Han lekte med Curtis Knight och Squires innan han flyttade till England i slutet av 1966 efter att ha upptäckts av Linda Keith, som intresserade bassisten Chas Chandler of the Animals i att bli hans första chef. Inom några månader vann Hendrix tre brittiska topp-treff med Jimi Hendrix Experience: ”Hey Joe”, ”Purple Haze” och ”The Wind Cries Mary”. Han uppnådde berömmelse i USA efter hans uppträdande på Monterey Pop Festival 1967, och hans tredje och sista studioalbum Electric Ladyland nådde nummer ett i USA 1968; det var Hendrix mest kommersiellt framgångsrika släpp och hans enda nummer ett album. Han var världens högst betalda artist, och han rubrikerade Woodstock-festivalen 1969 och Isle of Wight-festivalen 1970. Han dog från barbituratrelaterad asfyxi den 18 september 1970, 27 år gammal.

Hendrix inspirerades av amerikansk rock and roll och el-blues. Han gynnade överdrivna förstärkare med hög volym och förstärkning och var med i att popularisera de tidigare oönskade ljuden orsakade av gitarrförstärkarens feedback. Han var också en av de första gitarristerna som gjorde omfattande användning av tonförändringseffektenheter i mainstream-rock, som fuzz-distortion, Octavia, wah-wah och Uni-Vibe. Han var den första musiker som använde stereofoniska fasningseffekter i inspelningar. Holly George-Warren från Rolling Stone skriver: ”Hendrix pionjärer användningen av instrumentet som en elektronisk ljudkälla. Spelare före honom hade experimenterat med feedback och distorsion, men Hendrix förvandlade dessa effekter och andra till ett kontrollerat, flytande ordförråd lika personligt som blues som han började med. ”

1967 röstade läsarna av Melody Maker till Hendrix årets popmusiker, och Rolling Stone förklarade honom årets utövare 1968. Tidningen Disc and Music Echo hedrade honom med World Top Musician 1969, och gitarrspelaren utsåg honom till Årets rockgitarrist 1970. Jimi Hendrix Experience togs in i Rock and Roll Hall of Fame 1992 och UK Music Hall of Fame 2005. Rolling Stone rankade bandets tre studioalbum bland de 100 största albumen genom tiderna och rankade Hendrix som den största gitarristen och den sjätte största artisten genom tiderna.

I maj 1966 kämpade Hendrix för att få en levande lön med att spela R & B-kretsen, så han gick kort tillbaka med Curtis Knight och Squires för ett engagemang i en av New Yorks mest populära nattklubbar, Cheetah Club. Under en föreställning märkte Linda Keith, flickvännen till Rolling Stones gitarrist Keith Richards, Hendrix och ”fascinerades” av hans spelande. Hon bjöd honom att gå med henne för en drink, och de två blev vänner.

Medan Hendrix spelade med Jimmy James och Blue Flames, rekommenderade Keith honom till Stones manager Andrew Loog Oldham och producenten Seymour Stein. De kunde inte se Hendrix musikaliska potential och förkastade honom. [107] Keith hänvisade honom till Chas Chandler, som lämnade djuren och var intresserad av att hantera och producera konstnärer. Chandler såg Hendrix spela i Cafe Wha ?, en nattklubb i Greenwich Village, New York City. Chandler gillade Billy Roberts-låten ”Hey Joe” och var övertygad om att han kunde skapa en hit-singel med rätt artist. Imponerad av Hendrixs version av låten tog han honom till London den 24 september 1966, och undertecknade honom till ett management- och produktionskontrakt med sig själv och ex-djurchef Michael Jeffery. Den 24 september gav Hendrix en improviserad soloframträdande på The Scotch of St James, och senare på natten inledde en relation med Kathy Etchingham som varade i två och ett halvt år.

Efter Hendrixs ankomst till London började Chandler rekrytera medlemmar till ett band som utformats för att lyfta fram hans talanger, Jimi Hendrix Experience. Hendrix träffade gitarristen Noel Redding vid en audition för The New Animals, där Reddings kunskap om bluesframsteg imponerade Hendrix, som uttalade att han också gillade Reddings frisyr. Chandler frågade Redding om han ville spela basgitarr i Hendrix’s band; Redding instämde. [114] Chandler började leta efter en trummis och kontaktade snart Mitch Mitchell genom en gemensam vän. Mitchell, som nyligen hade blivit avskedad från Georgie Fame och Blue Flames, deltog i en repetition med Redding och Hendrix där de hittade gemensamt intresse för deras gemensamma intresse för rytm och blues. När Chandler ringde Mitchell senare samma dag för att erbjuda honom positionen, accepterade han lätt. Chandler övertygade också Hendrix att ändra stavningen på hans förnamn från Jimmy till den mer exotiska Jimi.

Den 1 oktober 1966 förde Chandler Hendrix till London Polytechnic på Regent Street, där Cream var planerad att uppträda, och där Hendrix och gitarristen Eric Clapton träffades. Clapton sade senare: ”Han frågade om han kunde spela ett par siffror. Jag sa, ’Naturligtvis’, men jag hade en rolig känsla om honom.” Halvvägs genom Cream’s set tog Hendrix scenen och framförde en galen version av Howlin ’Wolf-låten ”Killing Floor”. 1989 beskrev Clapton föreställningen: ”Han spelade nästan varje stil du kunde tänka på och inte på ett prickigt sätt. Jag menar att han gjorde några av sina trick, som att spela med tänderna och bakom ryggen, men det var inte är inte i överlägsen betydelse, och det var det … Han gick av och mitt liv var aldrig detsamma igen.

Hemsida: Jimi Hendrix

Album
1967 – Are You Experienced
1967 – Axis: Bold as Love
1968 – Electric Ladyland
Live album
1970 – Band of Gypsys
1970 – Woodstock: Music from the Original Soundtrack and More
1970 – Historic Performances Recorded at the Monterey International Pop Festival
Samlings album
1968 – Smash Hits
1968 – Electric Jimi Hendrix

källa:wikipedia

Singlar
1966 – Hey Joe / Stone Free
1967 – Purple Haze / 51st Anniversary
1967 – Hey Joe / 51st Anniversary
1967 – The Wind Cries Mary / Highway Chile
1967 – Purple Haze / The Wind Cries Mary
1967 – Burning of the Midnight Lamp / The Stars That Play with Laughing Sam’s Dice
1967 – Foxy Lady / Hey Joe
1968 – Up from the Skies / One Rainy Wish
1968 – All Along the Watchtower / Burning of the Midnight Lamp
1968 – All Along the Watchtower / Long Hot Summer Night
1968 – Crosstown Traffic / Gypsy Eyes
1969 – Stone Free / If 6 Was 9
1969 – Let Me Light Your Fire / Burning of the Midnight Lamp
1970 – Stepping Stone / Izabella

Några Låtar Av Jimi Hendrix

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020