X
X
Tillbaka till början
X
X

Gerry Rafferty

  1. Startsidan
  2. /
  3. Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

Info om Gerry Rafferty

Gerald Rafferty (16 april 1947 – 4 januari 2011) var en skotsk sång-låtskrivare. Hans solitreff i slutet av 1970-talet inkluderade ”Baker Street”, ”Right Down the Line” och ”Night Owl”, samt ”Stuck in the Middle with You”, som spelades in med bandet Stealers Wheel 1973.

Rafferty föddes i en arbetarklassfamilj i Paisley, Renfrewshire, Skottland. Hans mor lärde honom både irländska och skotska folklåtar när han var liten; senare påverkades han av musiken från The Beatles och Bob Dylan. Han gick med i folk-popgruppen The Humblebums 1969. Efter att de upplöstes 1971 spelade han in sitt första soloalbum, Can I Have My Money Back? Rafferty och Joe Egan bildade gruppen Stealers Wheel 1972 och producerade flera hits, särskilt ”Stuck in the Middle with You” och ”Star”. 1978 spelade han in sitt andra soloalbum, City to City, som inkluderade ”Baker Street”, hans mest populära låt.

1969 blev Rafferty den tredje medlemmen i en folkpop-grupp, The Humblebums, tillsammans med komiker Billy Connolly och Tam Harvey. Harvey lämnade kort därefter, och Rafferty och Connolly fortsatte som en duo och spelade in ytterligare två album för Transatlantic Records. Ett 1970-uppträdande i Royal Festival Hall, som stödde Fotheringay med Nick Drake, fick en positiv recension från kritikern Karl Dallas, som noterade att alla tre akten visade ”löfte snarare än uppfyllelse”, och observerade att ”Gerry Raffertys låtar har den söta ömheten i Paul McCartney i sitt ”Yesterday’ mood”. I sina egna stand-up-show har Connolly ofta återkallat denna period och berättat hur Rafferty fick honom att skratta och beskrev de galna sakerna de gjorde på turnén. När Rafferty en gång bestämde sig för att titta i telefonboken i Berlin för att se om några Hitlers listades.

Efter att duon skildes 1971 undertecknade den transatlantiska ägaren Nathan Joseph Rafferty som soloartist. Rafferty spelade in sitt första soloalbum, Can I Have My Money Back ?, med Hugh Murphy, en personalproducent som arbetar för etiketten. Billboard berömde albumet som ”high-grade folk-rock” och beskrev det som hittills Raffertys ”finest work”: ”Hans låtar är rika och minnesvärda med en obestridlig charm som definitivt kommer att se honom in i albumet och mycket kanske singeldiagram snart ”. Även om albumet var en kritisk framgång fick det inte kommersiell framgång. Enligt Raffertys dotter Martha var det runt denna tid som hennes far upptäckte, tillfället, Colin Wilsons klassiska bok The Outsider, om främling och kreativitet, som blev ett stort inflytande både på hans låtskrivning och hans syn på världen: ”Idéerna och referenser i den ena boken var att upprätthålla och inspirera honom under resten av sitt liv. ”Rafferty bekräftade senare att främling var det” ihärdiga temat ”för hans låtar;” To Each and Everyone ”, från Can I Have My Money Back ?, var ett tidigt exempel.

År 2008 flyttade Rafferty från Kalifornien och hyrde ett kort hem i Irland, där hans drickande snart blev ett problem igen. I juli samma år flög han till London, där han stannade på det femstjärniga Westbury Hotel i Mayfair och började ett fyra dagars drickande binge under vilket han i stor utsträckning skadade sitt rum. Han pratade med The Independent tidningen senare och kommenterade hotelldirektören: ”Det var så synd. Personligen var Herr Rafferty en riktigt trevlig man, han höll sig själv och brydde sig inte om de andra gästerna men han var tydligt på en nedåtgående spiral. Han var i själv destruktionsläge. ” Det fanns motstridiga rapporter om vad som hände nästa. Tidningen Skottland rapporterade på söndagen att Rafferty hade blivit ombedd att lämna hotellet och sedan hade kontrollerat sig själv i St Thomas ’Hospital som drabbades av ett kroniskt levertillstånd, fördrivet av kraftigt drickande. Samma rapport hävdade att Rafferty den 1 augusti 2008 försvann och lämnade sina ägodelar bakom sig och att sjukhuset hade lämnat in en saknadsrapport. Det finns inga rapporter om sådana saknade personer.

Den 17 februari 2009 rapporterade The Guardian att Rafferty gömde sig i södra England och vårdades av en vän. Därefter berättade Raffertys talesman Paul Charles till The Independent att han hade varit i kontakt med Rafferty två veckor tidigare och att han var levande och väl men hade inga planer på att varken spela in eller turnera. Detta motsades av en rapport i The Daily Telegraph dagen efter, som citerade ett uttalande som hans advokater gav till Channel 4 News: ”I motsats till rapporterna är Gerry oerhört bra och har bott i Toscana under de senaste sex månaderna … han fortsätter att komponera och spela in nya låtar och musik … och han hoppas släppa ett nytt album av sitt senaste verk sommaren i år [2009]. ”Albumet, med titeln Life Goes On , släpptes i november 2009.

Efter att ha lämnat St Thomas ’Hospital och när han hävdade att han var i Toscana, flyttade han från ett London-hotell till ett annat. Under denna tid träffade han Enzina Fuschini, en italiensk konstnär bosatt i Dorset. Rafferty och Fuschini hyrde ett stort hem tillsammans i Upton, nära Poole. Fuschini hävdar att hon tog hand om sångaren under 2009 och försökte hjälpa honom att övervinna hans alkoholism, och att han föreslog henne på Ritz Hotel i Paris på julafton det året.

Hemsida: Gerald Rafferty

Studio album
1971 – Can I Have My Money Back?
1978 – City to City
1979 – Night Owl
1980 – Snakes and Ladders
1982 – Sleepwalking
1988 – North and South
1992 – On a Wing and a Prayer
1994 – Over My Head
2000 – Another World
2009 – Life Goes On
Samlings album
1974 – Gerry Rafferty
1984 – First Chapter
1989 – Right Down the Line: The Best of Gerry Rafferty
1995 – One More Dream: The Very Best of Gerry Rafferty
1998 – Baker Street
2006 – Days Gone Down: The Anthology: 1970–1982
2011 – Gerry Rafferty & Stealers Wheel: Collected

källa:wikipedia

Singlar
1971 – Can I Have My Money Back?
1977 – City to City
1978 – Baker Street
1978 – Right Down the Line
1978 – Home and Dry
1978 – The Ark
1978 – Whatever’s Written in Your Heart
1979 – Night Owl
1979 – Days Gone Down
1979 – Get It Right Next Time
1980 – Bring It All Home
1980 – Royal Mile (Sweet Darlin’)
1982 – Sleepwalking
1988 – Shipyard Town
1990 – Baker Street
1992 – Get Out Of My Life Woman
1992 – It’s Easy To Talk
1992 – Don’t Give Up On Me
1994 – A New Beginning
2003 – Keep It To Yourself

Några Låtar Av Gerry Rafferty

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020