X
X
Tillbaka till början
X
X

Fox

Fox

Info om Fox

Fox var ett brittiskt baserat popband i mitten av 1970-talet. Under ledning av den amerikanska låtskrivaren och skivproducenten Kenny Young var bandet kanske mest känt för sin karismatiska australiensiska sångare Noosha Fox. De uppnådde tre topp-20 hits på UK Singles Chart – ”Only You Can” och ”Imagine Me, Imagine You” 1975 och ”SSS-Single Bed” 1976, och Noosha Fox uppnådde en solitreff 1977 med ”Georgina Bailey.

Bandet grundades av Young, som hade komponerat låten ”Under the Boardwalk” för Drifters 1964. Young hade arbetat med den australiensiska sångaren Susan Traynor på ett av hans soloalbum, Last Stage For Silverworld, där hon var listade som ’Amanda’ efter att Young hade skrivit Reparata och Delrons ”Captain of Your Ship”, som hade varit en brittisk hit. Young upptäckte sedan den nordirländska sångaren Clodagh Rodgers i en tv-serie, som nyligen släppte singeln, ”Spela Drama till slutet”. Partnerskapet producerade hit-singlar under en treårsperiod, med början med ”Come Back and Shake Me”. Med detta blev Rodgers något av en plan för gruppen, eftersom hon spelade in demos av några av låtarna som så småningom skulle dyka upp på det första Fox-albumet 1975, samt tidigare unga låtar. Rodgers man John Morris var gruppens första chef.

Under tiden var Traynor i en folkgrupp som heter Wood Horse, som släppte två album innan han brutit upp. Efter sin framgång med Rogers grundade Young Fox med den irländska sångaren Herbie Armstrong och rekryterade Traynor som sångare. Hon antog scennamnet Noosha, en förvrängd version av sitt eget namn, och en glamorös bild inspirerad av Marlene Dietrich, klädd i eleganta klänningar för att kontrastera med den skrubbiga looken från resten av gruppen. Bandets självtitulerade debutalbum släpptes på GTO Records 1975 för kritikros. Huvudsingeln, ”Only You Can”, släpptes ursprungligen sommaren 1974 under titeln ”Only You” och misslyckades med att kartlägga, men återutgavs i början av 1975 med ett ord som lagts till i titeln och var en topp 10 hit i UK Singles Chart, uppföljningen ”Imagine Me, Imagine You” senare samma år nådde också topp 20 och ”He’s Got Magic” var en hit i vissa europeiska länder. Spåret ”Love Ship” spelades mycket på Radio Caroline och antogs därefter som ett av deras temalåtar på 1970-talet. Strax efter släppandet av deras första album, gjorde Fox ett como-uppträdande i filmen Side by Side.

Men Noosha delade sång med andra medlemmar i bandet 1975 uppföljningsalbum, Tails of Illusion, med låtarna sjungade av Noosha, Young, Frank och Armstrong. Albumet åtnjöt något kultkritiskt beröm men inte sin föregångars försäljningssucces; utan Nooshas särskiljande röst, kopplade tillfälliga lyssnare inte låtarna till bandet som hade spelat in ”Only You Can”. Roger Taylor av Queen lägger till backing vokal till låten ”Survival”. Bandet återvände till listorna i april 1976 när ”S-S-S-S-singel” var en topp 5 i Storbritannien och toppade det australiska sjökortet. (Bananarama gjorde sin egen version av den här låten 2009 på deras album Viva.) Återigen försökte inte bandet dra nytta av sin tidigare framgång, och det åtföljande albumet Blue Hotel (1977) gav bara en ytterligare singel, även om Noosha var sångaren på alla dess spår.

Noosha Fox lämnade bandet efter Blue Hotel. Armstrong och Young fortsatte att arbeta tillsammans i bandet Yellow Dog. Deras andra singel för Virgin blev den första hit-singeln som Virgin Records släppte, ”Just One More Night”. 7 på UK Singles Chart. Efter en kort framgångsperiod fortsatte Armstrong att arbeta med Van Morrison och Solley gick senare med Procol Harum. Noosha lanserade en solokarriär, och hennes första singel, ”Georgina Bailey”, skriven och producerad av Young, gick kort in i Top 40 i UK Singles Chart (når nummer 31) 1977. 1979 försökte Noosha Fox starta om sin solokarriär med en singel, ”The Heat Is On” (en låt skriven av Florrie Palmer och Tony Ashton), på Chrysalis Records. En senare version av låten, av ABBAs Agnetha Fältskog, var en europeisk hit fyra år senare. Noosha spelade in flera singlar i början av 1980-talet för Earlobe-etiketten men ingen var framgångsrik, och hon gick uppenbarligen av med musikbranschen, även om hon inte återvände till Australien. Fox reformerades kort 1980 och släppte den nya vågpåverkade ”Electro People”, skriven som temamusik för Kenny Everett Show. Bandet övervägde en återförening i början av 1990-talet, men spåren som spelades in vid denna tidpunkt släpptes inte fram till 2004 då de dök upp som bonusspår på Tails of Illusion CD:n.

Hemsida:

Album
1975 – Fox
1975 – Tails of Illusion
1975 – Pop Power – The Fantastic Fox
1976 – S-S-S-Single Bed (European version)
1976 – S-S-S-Single Bed (Australian version)
1977 – Blue Hotel
1996 – Only You Can
1997 – The Very Best Of Fox
2002 – Fox (plus four bonus tracks)
2004 – Tails Of Illusion (plus two bonus tracks)
2006 – Blue Hotel (plus one bonus track)
2014 – Images ’74-’84 – Deluxe Edition
2017 – The Fox Box


källa:wikipedia

Singlar
1974 – Only You Can / Out Of My Body
1975 – Only You Can / Out Of My Body (Reissue)
1975 – Imagine Me, Imagine You / If I Point At The Moon
1975 – He’s Got Magic / Love Ship
1975 – He’s Got Magic / The Juggler
1975 – Strange Ships / Little Brown Box
1975 – He’s Got Magic / Strange Ships
1976 – S-S-S-Single Bed / Silk Milk
1976 – Love Letters
1977 – My Old Man’s Away / Are You Sure?
1981 – Electro People / If You Don’t Want My Peaches

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020