X
X
Tillbaka till början
X
X

E.F. Band

  1. Startsidan
  2. /
  3. E.F. Band

E.F. Band

Info om E.F. Band

E.F. Band var ett svenskt band som ibland blandades med den nya vågen av den brittiska tungmetallrörelsen, även om de var svenska. Bandet bildades 1978 av bassisten / vokalisten Pär Ericsson och gitarristen Bengt Fischer, två tidigare medlemmar av det progressiva rockbandet Epizootic, som ursprungligen förenades av Tommy Lager på trummor. ”E.F.” del av bandets namn härstammar från den första bokstaven i Ericsson och Fischers efternamn. Efter att ha spelat in sin första (split) singel anställde bandet den brittiska trummisen Dave Dufort, som hade spelat med Mike Oldfield och Screaming Lord Sutch för att stelna upp line-up.

Dufort skulle spela in ”Självgjorda självmord” och ”Devil’s Eye” -singlarna och Metal For Muthas, vol. 1-bidrag ”Fighting For Rock And Roll” med bandet men lämnade innan det första fullängdsalbumet, Last Laugh Is On You , producerad av Derek Lawrence of Deep Purple fame. Dufort ersattes av Dag Eliason, vilket gjorde bandet till en all-svensk trio igen. EF Band stöttade albumet genom att turnera som öppnare för Rainbow på deras europeiska turné. bandet bestämde sig för att utvidga till ett 4-stycke som lägger till holländaren John Ridge som huvudsångare 1982 som skulle innehålla det andra albumet Deep Cut. Återigen slog bandet vägen, denna gång som stöd för Saxon på deras europeiska turné förutom Tony Borg (Alien), lades till som extra gitarrist men han stannade inte så länge som ”det var inte hans band”. Även om det verkade gå bra, tillkännagav Ridge att han lämnade bandet och ersattes av London-baserade Roger Marsden (fd Deep Machine, Angel W itch) 1983. Bandet beslutade också att lägga till en andra gitarrist och tog så småningom framtidens King Diamond-gitarrist Andy LaRocque, då känd som Anders Allhage, för att stärka deras ljud. Med Marsden och Allhage ombord spelade bandet in det som skulle bli deras tredje och sista studioalbum, One Night Stand, släppt 1985. Efter att ha spelat några spridda program för att främja skivan, bröt E.F. Band upp 1986.

Under 2003 släpptes de 2-skiva retrospektiva deras Finest Hours, som innehöll alla 3 av bandets studioalbum, singlarna ”Self Made Suicide” och ”Devil’s Eye”, och flera outgivna studio- och live-bonusspår. Albumets sista spår, ”Remembering You”, är en hyllning till E.F.-bandets grundare Bengt Fischer som gav efter för cancer den 5 april 2001, skriven och framförd av John Boutkam, alias John Ridge.
Ett live album, Live At The Mudd Club I Göteborg 1983, inspelat av Deep Cut-serien med John Ridge på sång, utfärdades 2005. Ridge dog den 4 mars 2003 efter en lång strid med hjärncancer.  Efter sin tid med EF-bandet hade Ridge arbetat i radio, som presentatör på OK Radio i Hamburg, Tyskland, kallat sig John de Graaf, och på Radio Caroline där han var värd för programmet ”New Americana” under hans riktiga namn, John Boutkam.

Hemsida:

Album
Last Laugh Is on You (Mercury, 1981)
Deep Cut (Ewita, 1982)
One Night Stand (Mausoleum, 1985)
Their Finest Hours (Sweden Rock, 2003)
Live at the Mudd Club in Gothenburg 1983 (TPL, 2005)
Sammanställningar
Metal for Muthas, Vol. 1 (”Fighting for Rock and Roll”) (EMI, 1980)
Total Metal Attack (”Hard, Hot & Heavy”) (Old School, 2004)

källa:wikipedia

Singlar
– ”October Friday” [Synchromesh] b/w ”Another Day Gone” [E.F. Band] 7″ split single (Rok, 1979)
– ”Self Made Suicide” b/w ”Sister Syne” 7″ (Redball, 1980)
– ”Devil’s Eye” b/w ”Comprende” (Redball, 1980; Mercury Sweden, 1980)
– ”Night Angel” b/w ”Another Day Gone” 7″ (Aerco, 1980)

Några Låtar Av E.F. Band

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020