X
X
Tillbaka till början
X
X

Donovan

  1. Startsidan
  2. /
  3. Donovan

Donovan

Info om Donovan

Donovan Philips Leitch (född 10 maj 1946) är en skotsk sångare, låtskrivare och gitarrist. Han utvecklade en eklektisk och distinkt stil som blandade folkmusik, jazz, pop, psykedelia och världsmusik (särskilt kalypso). Han har bott i Skottland, Hertfordshire (England), London, Kalifornien och sedan minst 2008 i County Cork, Irland, med sin familj. Donovan kom från den brittiska folkscenen och fick beröm i Storbritannien i början av 1965 med liveuppträdanden på pop-tv-serien Ready Steady Go !.Efter att ha undertecknat med Pye Records 1965 spelade han in singlar och två album i folkelängen för Hickory Records (amerikanska företaget), varefter han undertecknade CBS / Epic Records i USA – den första signeringen av företagets nya vice president Clive Davis – och blev mer framgångsrikt internationellt. Han inledde ett långt och framgångsrikt samarbete med ledande brittiska oberoende skivproducent Mickie Most, och gjorde flera hit-singlar och album i Storbritannien, USA och andra länder.

Hans mest framgångsrika singlar var de tidiga brittiska hitsen ”Catch the Wind”, ”Colors” och ”Universal Soldier” 1965 skriven av Buffy Sainte-Marie. I september 1966 toppade ”Sunshine Superman” USA: s Billboard Hot 100-diagram under en vecka och gick till nummer två i Storbritannien, följt av ”Mellow Yellow” på USA nr 2 i december 1966, sedan 1968: s ”Hurdy Gurdy Man” i topp 5 i båda länderna, sedan ”Atlantis”, som nådde USA nr 7 i maj 1969.Han blev vän med popmusiker inklusive Joan Baez, Brian Jones och Beatles. Han lärde John Lennon en fingerplockande gitarrstil 1968 som Lennon använde i ”Dear Prudence”, ”Julia”, ”Happiness Is a Warm Gun” och andra låtar. Donovans kommersiella förmögenheter minskade efter avsked med Most 1969 och han lämnade branschen en tid.Donovan fortsatte att spela och spela sporadiskt på 1970- och 1980-talet. Hans musikaliska stil och hippiebild hånades av kritiker, särskilt efter punkrock. Hans uppträdande och inspelning blev sporadisk tills en återupplivning på 1990-talet med uppkomsten av Storbritanniens rave scen. Han spelade in 1996-albumet Sutras med producenten Rick Rubin och 2004 skapade han ett nytt album, Beat Cafe. Donovan infördes i Rock and Roll Hall of Fame 2012 och Songwriters Hall of Fame 2014.

Återvänt till Hatfield tillbringade Donovan flera månader på att spela i lokala klubbar, absorbera folkscenen runt sitt hem i St Albans, lära sig crosspicking-gitarrtekniken från lokala spelare som Mac MacLeod och Mick Softley och skriva sina första låtar. 1964 reste han till Manchester med Gypsy Dave, tillbringade sedan sommaren i Torquay, Devon. I Torquay stannade han hos Mac MacLeod och började buska, studera gitarren och lära sig traditionell folkmusik och blues. I slutet av 1964 erbjöds Donovan ett management- och publiceringsavtal av Peter Eden och Geoff Stephens från Pye Records i London, för vilket han spelade in ett 10-spårigt demoband (senare släppt på iTunes), som inkluderade originalet till hans första singel, ”Catch the Wind” och ”Josie”. Den första låten avslöjade påverkan från Woody Guthrie och Ramblin ’Jack Elliott, som också hade påverkat Bob Dylan. Dylan-jämförelser följde under en tid.

I en intervju med KFOK-radio i USA den 14 juni 2005 sa MacLeod: ”Pressen var förtjust i att kalla Donovan en Dylan-klon eftersom de båda hade påverkats av samma källor: Ramblin ’Jack Elliott, Jesse Fuller, Woody Guthrie, och många fler. ”Vid inspelningen av demon vände Donovan Brian Jones med Rolling Stones, som spelade in i närheten. Han hade nyligen träffat Jones ’ex-flickvän, Linda Lawrence, som är mor till Jones’ son, Julian Brian (Jones) Leitch. Den on-off romantiska relationen som utvecklats under fem år var en kraft i Donovans karriär. Hon påverkade Donovans musik men vägrade att gifta sig med honom och hon flyttade till USA i flera år i slutet av 1960-talet. De träffades av en slump 1970 och gifte sig strax efter. Donovan hade andra förhållanden – varav en resulterade i födelsen av hans första två barn, Donovan Leitch och Ione Skye, som båda blev skådespelare.
I slutet av 1965 delade Donovan med sin ursprungliga ledning och tecknade med Ashley Kozak, som arbetade för Brian Epsteins NEMS-företag. Kozak presenterade Donovan för den amerikanska affärsmannen Allen Klein (senare chef för Rolling Stones och i deras sista avtagande månader, Beatles). Klein introducerade i sin tur Donovan till producenten Mickie Most, som hade topp-produktioner med Animals, Lulu och Herman’s Hermits. De flesta producerade alla Donovans inspelningar under denna period, även om Donovan sa i sin självbiografi att vissa inspelningar var egenproducerade, med lite input från Most. Deras samarbete producerade framgångsrika singlar och album, inspelade med Londons sessionspelare inklusive Big Jim Sullivan, Jack Bruce, Danny Thompson, och framtida Led Zeppelin-medlemmar John Paul Jones och Jimmy Page. Många av Donovans sena 1960-inspelningar innehöll musiker inklusive hans musikaliska samarbetspartner John Cameron på piano, Danny Thompson (från Pentangle) eller Spike Heatley på upprätt bas, Tony Carr på trummor och congas och Harold McNair på saxofon och flöjt. Carr’s conga-stil och McNairs flöjtspelning är ett inslag i många inspelningar. Cameron, McNair och Carr åtföljde också Donovan på flera konsertturnéer och kan höras på hans 1968 live album Donovan in Concert.

År 2000 berättade och spelade Donovan sig själv i Futurama-avsnittet ”The Deep South” den 16 april med en parodi på låten ”Atlantis”.Ett nytt album, Beat Cafe, på Appleseed Records 2004, markerade en återgång till det jazziga ljudet från hans inspelningar från 1960-talet och innehöll basisten Danny Thompson och trummisen Jim Keltner, med produktion av John Chelew (Blind Boys of Alabama). Vid en serie Beat Cafe-föreställningar i New York gick Richard Barone (The Bongos) med Donovan för att sjunga och läsa passager från Allen Ginsbergs Howl.I maj 2004 spelade Donovan ”Sunshine Superman” vid bröllopskonserten för kronprinsen och kronprinsessan i Danmark. Han släppte sina tidiga demoband Sixty Four och en återinspelning av Brother Sun, Sister Moon-soundtracket på iTunes. En uppsättning av hans Mickie Most-album släpptes den 9 maj 2005. Denna EMI-uppsättning har extra låtar inklusive en annan låt inspelad med Jeff Beck Group. 2005 publicerades hans självbiografi The Hurdy Gurdy Man.

I maj / juni 2005 turnerade Donovan Storbritannien (Beat Cafe Tour) och Europa med Tom Mansi på kontrabass, före detta fördömd trummis Rat Scabies och Flipron tangentbordspelare, Joe Atkinson.Våren / sommaren 2006 spelade Donovan brittiska festivaler och två datum på Camden’s The Jazz Café, London.I januari 2007 spelade Donovan i Kennedy Center, i Washington, DC, i Alice Tully Hall, i New York City, och på Kodak Theatre, i Los Angeles, i samband med en presentation av filmskaparen David Lynch som stödde David Lynch Stiftelsen för medvetenhetsbaserad utbildning och världsfred. Konserten på Kodak Theatre filmades av Raven Productions och sändes på offentlig tv som en pantkörning. Donovans partnerskap med David Lynch-stiftelsen såg honom att konserter till och med oktober 2007, liksom att ge presentationer om transcendental meditation. Han dök upp på Maharishi University of Management i Fairfield, Iowa, i maj 2007, och turnerade Storbritannien med David Lynch i oktober 2007. I mars 2007 spelade Donovan två shower på South by Southwest-musikfestivalen i Austin, Texas.

Han hade planerat ett album på våren 2007, tillsammans med en turné i Storbritannien. Men han meddelade att turnén avbröts och albumet försenades. Han sa var vid god hälsa men gav ingen anledning till avbokningen. I april 2007 presenterade Donovan en tredelad serie på Ravi Shankar för BBC Radio 2. I oktober 2007 tillkännagav Donovan planer för ”Invincible Donovan University” med fokus på transcendental meditation. Det kommer att vara nära Glasgow eller Edinburgh. I oktober 2007 släpptes DVD, The Donovan Concert – Live in LA, filmad på Kodak Theatre Los Angeles tidigare på året i Storbritannien. Den 6 oktober 2009 hedrades Donovan som en BMI-ikon vid de årliga BMI London Awards 2009. Ikon beteckningen ges till BMI-låtskrivare som har haft ”ett unikt och outplånligt inflytande på generationer av musikskapare”. I oktober 2010 gjordes Donovans dubbla CD-set Ritual Groove tillgänglig via hans webbplats. Före släppet beskrev han det som ett multimedia album som väntar på att videor skulle tillämpas.

Hemsida: Donovan

Studio albums
1965 – What’s Bin Did and What’s Bin Hid, a.k.a. Catch the Wind
1965 – Fairytale
1966 – Sunshine Superman
1967 – Mellow Yellow
1967 – A Gift from a Flower to a Garden
1967 – Wear Your Love Like Heaven(Record One of A Gift from a Flower to a Garden)
1967 – For Little Ones(Record Two of A Gift from a Flower to a Garden)
1968 – The Hurdy Gurdy Man
1969 – Barabajagal 
1970 – Open Road
1971– HMS Donovan 
1973 – Cosmic Wheels
1973 – Essence to Essence
1974 – Tease
1976 – Slow Down World
1977 – Donovan
1980 – Neutronica
1981 – Love Is Only Feeling
1984 – Lady of the Stars
1993 – One Night in Time
1996 – Sutras
2002 – Pied Piper
2004 – Sixty Four
2004 – Brother Sun, Sister Moon
2004 – Beat Cafe
2010 – Ritual Groove
2012 – The Sensual Donovan
2013 -Shadows of Blue
Live album
1968 – Donovan in Concert
1973 – Live in Japan: Spring Tour 1973
1973 – Live in Tokyo ’73
1990 – Rising
1992 – Live in Concert
1998 – Donovan in Concert [Going For]
2001 – Rising Again
2001 – Greatest Hits Live: Vancouver 1986

källa:wikipedia

Compilation album
1966 – The Real Donovan [U.S.]  Nr. 96 U.S.
1967 – Universal Soldier [UK]  Nr. 5 UK
Like It Is, Was, and Evermore Shall Be [U.S.] () Nr. 177 U.S.
1968 – A Touch of Music a Touch of Donovan [West Germany] (1969)
1969 – The World of Donovan [UK]
1969 – Donovan’s Greatest Hits  Nr. 4 U.S. (US: Platinum)
1969 – The Best of Donovan [U.S.]  Nr. 135 U.S.
1970 – Donovan P. Leitch [U.S.]  Nr. 128 U.S.
1971 – Catch the Wind [UK]
1971 – Hear Me Now [U.S.] () Nr. 215 U.S.
1971 – Golden Hour of Donovan [UK]
1972 – The World of Donovan [U.S.]
1972 – Colours [UK]
1973 – Early Treasures [U.S.]
1975 – The Pye History of British Pop Music: Donovan [UK] (Pye 502, March 1975)
1977 – Donovan File [UK]
1978 – Star Discothek: Donovan [West Germany] (Pye 200 890-241) (cirka 1978)
1981 – Spotlight on Donovan (PRT Records, SPOT 1017, October 1981)
1982 – The Best of Donovan double album, (CBS 2CSP 002, 1982, Australia)
1983 – Minstrel Boy
1986 – Catch the Wind [UK]
1987 – Colours [UK]
1988 – The Very Best of Donovan [Spain]
1989 – Donovan’s Greatest Hits and More
1990 – The EP Collection
1990 – The Collection
1991 – Colours
1992 – Troubadour: The Definitive Collection 1964–1976
1993 – The Early Years
1993 – Sunshine Superman: 18 Songs of Love and Freedom
1993 – Wonderful Music of Donovan ); [Portugal] (1996)
1994 – Donovan in Concert (=Rising)
1995 – Live (=Rising) [Germany]
1995 – Universal Soldier (Spectrum Music, unrelated to the 1967 release)
1995 – Definitive Collection [Austria] [Holland]
1996 – Golden Hits (=Lady of the Stars) [Holland, [U.S.]
1996 – Peace and Love Songs [U.S.]
1997 – Performance (=Rising)
1997 – Greatest Hits: Acoustic Live (=Rising)
1997 – Mellow
1998 – Love Is Hot, Truth Is Molten [Australia]
1998 – The Very Best of Donovan (=Rising)
1998 – Cosmic Wheels (=Rising)
1999 – Atlantis Calling
2000 – Summer Day Reflection Songs
2000 – Super Hits Hit collection (22 August; Sony 61053)
2000 – Catch the Wind
2001 – Colours: Live in Concert (=Rising)
2002  – The Very Best of Donovan [Germany] Hit collection 3 June (Sony/Epic 4625602)
2002  – The Very Best of Donovan: The Early Years 23 July (Sanctuary 81184)
2002 – Sunshine Superman: The Very Best of Donovan
2002 – Atlantis (=Rising Again) [Holland]
2003 – Storyteller2003 – Catch the Wind [UK]
1964-1976 – The Great Donovan (=Troubadour: The Definitive Collection ) [Australia] (2003)
2004 – The Essential Donovan [1-Disc Version]
2004 – Live re-orchestred (3 CD only from iTunes)
2005  – Try for the Sun: The Journey of Donovan (box set) (Legacy Recordings)
2006 – The Best of Donovan Sunshine Superman
2007 – Fairytales and Colours
2008 – Playlist: The Very Best of Donovan
2012 – The Essential Donovan [2-Disc Version, US]
2013  – Breezes of Patchouli – His Studio Recordings  (1966–1969 – box set)

Singlar
1965 – Catch the Wind
1965 – Colours
1965 – The Universal Soldier (EP)
1965 – Turquoise
1966 – Josie
1966 – Sunshine Superman
1966 – Mellow Yellow
1967 – Epistle to Dippy
1967 – There Is a Mountain
1967 – Wear Your Love Like Heaven
1968 – Jennifer Juniper
1968 – Hurdy Gurdy Man
1968 – Laléna
1968 – Atlantis” (UK A-Side) /”To Susan on the West Coast, Waiting” (US A-Side)
1969 – Barabajagal (Love Is Hot)
1970 – Riki Tiki Tavi
1971 – Celia of the Seals
1973 – I Like You
1973 – Maria Magenta
1974 – Sailing Homeward
1974 – Rock ’n’ Roll with Me
1975 – Dark-Eyed Blue Jean Angel
1975 – Rock and Roll Souljer
1977 – Dare to Be Different
1977 – The Light
1981 – Mee Mee, I Love You
1981 – Neutron
1982 – Lay Down Lassie
1990 – Jennifer Juniper” (Singing Corner meets Donovan)
1992 – Newest Bath Guide
1996 – Please Don’t Bend 
2001 – Atlantis (reissue)
2005 – Happiness Runs
2009 – Cherchez l’erreur” (duet with Maria Zouzou)
2009 – Is This the Last Time
2009 – Banks O’ Doon
2010 – I’m the Shaman” (reissue)
2010 – Christmas Time Is Here Again
2010 – Save the World
2010 – To Love You

Några Låtar Av Donovan

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020