X
X
Tillbaka till början
X
X

Dire Straits

  1. Startsidan
  2. /
  3. Dire Straits

Dire Straits

Info om Dire Straits

Dire Straits var ett brittiskt rockband som bildades i London 1977 av Mark Knopfler (huvudsång och huvudgitarr), David Knopfler (rytmgitarr och backing vokal), John Illsley (basgitarr och backing vokal) och Pick Withers (trummor och slagverk) ). De var aktiva från 1977 till 1988 och igen från 1991 till 1995. Dire Straits är en av världens mest sålda musikartister med en albumförsäljning på över 100 miljoner.

Deras första singel, ”Sultans of Swing”, från deras självtitulerade debutalbum från 1978, nådde topp tio i brittiska och amerikanska listor. Det följdes av hit-singlar inklusive ”Romeo och Juliet” (1981), ”Private Investigations” (1982), ”Twisting by the Pool” (1983), ”Money for Nothing” (1985) och ”Walk of Life” ( 1985). Deras mest kommersiellt framgångsrika album, Brothers in Arms (1985), har sålt mer än 30 miljoner exemplar; Det var det första albumet som sålde en miljon exemplar på CD-skivan, och är det åttonde bästsäljande albumet i Storbritanniens historia. Enligt Guinness Book of British Hit Albums har Dire Straits tillbringat mer än 1 100 veckor på Storbritanniens albumschema, det femte mest av alla tider. Dire Straits ljud hämtar från olika influenser inklusive country, folkmusik, bluesrocken från J. J. Cale och jazz. Deras avrivna ljud kontrasterade med punkrock och demonstrerade ett rot-rockinflytande som kom ut från pubrock. Det skedde flera förändringar i personal, med Mark Knopfler och Illsley som de enda konsekventa medlemmarna. Efter att hon återupplöst 1995, lanserade Knopfler sin solokarriär på heltid. Dire Straits vann fyra Grammy Awards, tre Brit Awards (Bästa brittiska gruppen två gånger), två MTV Video Music Awards och olika andra utmärkelser. De togs in i Rock and Roll Hall of Fame 2018.

Efter upplösning av Dire Straits startade Mark Knopfler sin karriär som soloartist och släppte sitt första soloalbum, Golden Heart, i mars 1996 efter nästan 20 års samarbete. Brothers in Arms certifierades nio gånger platina i USA i augusti 1996. Under det året gjordes hela Dire Straits-katalogen om av Bob Ludwig och släpptes på CD på Mercury Records i de flesta av världen utanför USA. Remasteren släpptes i september 2000 i USA på Warner Bros. Knopfler, John Illsley, Alan Clark och Guy Fletcher återförenades för en sista gång den 19 juni 1999, med Ed Bicknell på trummor, och spelade fem låtar inklusive en uppförande av Chuck Berrys ”Nadine” för Illsleys bröllop. År 2002 förenades Mark Knopfler av John Illsley, Guy Fletcher, Danny Cummings och Chris White för fyra välgörenhetskonserter. Brendan Croker gick med i Knopfler under första halvlek och spelade främst material komponerat med The Notting Hillbillies. Illsley kom till en Dire Straits-session, mot slutet av vilken, vid en Shepherd’s Bush-konsert, Jimmy Nail kom för att tillhandahålla backande sång för Knopflers solokomposition, ”Why Aye Man”. Låten visas i albumet 2002 The Ragpicker’s Dream, ett album som innehåller många andra referenser till Knopflers hemområde i Nordöstra England.

Den senaste samlingen, The Best of Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations, släpptes i november 2005 och nådde Storbritanniens topp 20. Med material från majoriteten av Dire Straits studioalbum samt Mark Knopflers solo- och soundtrackmaterial, den släpptes i två utgåvor, en enda CD med grått omslag och en dubbel CD i blått omslag. Det enda tidigare utgivna spåret på albumet, ”All the Roadrunning”, är en duett med sångaren Emmylou Harris. Albumet mottogs väl. 2005 släpptes också Brothers in Arms i en begränsad 20-årsjubileumsutgåva, vilket var en framgång och vann ett Grammy Award för bästa Surround Sound Album vid den 48: e Grammy Awards-ceremonin. Mark Knopfler, avbildad 2015, har avslagit erbjudanden om att bilda bandet igen och säger ”Det blev bara för stort. Om någon kan berätta en bra sak om berömmelse, skulle jag vara mycket intresserad av att höra det.” Sedan Dire Straits-uppdelningen har Mark Knopfler visat inget intresse för att ombilda bandet och citeras för att säga ”Åh, jag vet inte om jag ska börja få alla dessa saker igen igen,” och berättade för reportrar att ”jag skulle bara göra det för en välgörenhetsorganisation. Jag är glad att jag har upplevt allt – jag hade mycket kul med det – men jag gillar saker som de är.” Emellertid har keyboardisten Guy Fletcher förknippats med nästan varje bit av Knopflers solo-material hittills, och Danny Cummings har ofta bidragit, särskilt till tre av Knopflers senaste soloalbum släpper All the Roadrunning (med Emmylou Harris), Kill to Get Crimson och Bli lycklig.

Hemsida:

Studioalbum
–  Dire Straits
– Communiqué
– Making Movies
– Love Over Gold
– Brothers in Arms
– On Every Street
Livealbum
– Alchemy
– On the Night
– Live at the BBC
EPs
– ExtendedancEPlay
– Encores
Samlingsalbum
– Money for Nothing
– Sultans of Swing
– The Very Best of Dire Straits
– The Best of Dire Straits & Mark Knopfler
– Private Investigations

källa:wikipedia

Singlar
Sultans of Swing
Water of Love
Lady Writer
Romeo and Juliet
Skateaway
Tunnel of Love
Private Investigations
– Twisting by the Pool
Love Over Gold (live)
– So Far Away
– Money for Nothing
– Brothers in Arms
– Walk of Life
– Your Latest Trick
– Calling Elvis
– Heavy Fuel
– On Every Street
– The Bug

Några Låtar Av Dire Straits

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020