X
X
Tillbaka till början
X
X

Bruce Springsteen

  1. Startsidan
  2. /
  3. Bruce Springsteen

Bruce Springsteen

Info om Bruce Springsteen

Bruce Frederick Joseph Springsteen (född 23 september 1949) är en amerikansk sångare, låtskrivare och musiker som både är soloartist och ledare för E Street Band. Han är infödd i Jersey Shore och fick kritiker för sina tidiga album från 1970-talet och uppnådde världsberömt frisläppande av Born to Run 1975. Under en karriär som sträcker sig över fem decennier har Springsteen blivit känd för sina poetiska och socialt medvetna texter och långa, energiska scenuppträdanden, med smeknamnet ”The Boss”. Han har spelat in både rockalbum och folkorienterade verk och hans texter handlar ofta om arbetarnas amerikaners upplevelser och kämpar.

Born in U.S.A. (1984) är Springsteens mest kommersiellt framgångsrika album, vilket bevisar honom att vara en av 1980-talets mest framgångsrika rockfigurer. Det certifierades 15x Platinum i USA och har sålt 30 miljoner exemplar över hela världen, vilket gör det till ett av de mest sålda albumen genom tiderna. Sju av dess singlar nådde topp 10 på Billboard Hot 100 inklusive titelspåret, vilket var en bitter kommentar på behandlingen av Vietnam-veteraner – av vilka några var Springsteens vänner. Förespråket för rättigheterna för den gemensamma arbetarklassens man gjorde sången en enorm politisk inverkan. Springsteens andra mest kända låtar inkluderar ”Born to Run” (1975), ”Thunder Road” (1975), ”Badlands” (1978), ”Hungry Heart” (1980), ”Dancing in the Dark” (1984), ” Glory Days ”(1985),” Brilliant Disguise ”(1987),” Human Touch ”(1992),” Streets of Philadelphia ”(1994) och” The Rising ”(2002).

Springsteen har sålt mer än 135 miljoner skivor över hela världen och mer än 64 miljoner skivor i USA, vilket gör honom till en av världens mest sålda musikartister. Han har erhållit många utmärkelser för sitt arbete, inklusive 20 Grammy Awards, två Golden Globes, en Oscar-pris och en Tony Award (för Springsteen på Broadway). Springsteen infördes i både Songwriters Hall of Fame och Rock and Roll Hall of Fame 1999, fick Kennedy Center Honors 2009, utsågs till MusiCares årets person 2013 och tilldelades presidentens medalj för frihet av president Barack Obama 2016.

Bruce Frederick Joseph Springsteen föddes vid Monmouth Medical Center i Long Branch, New Jersey, den 23 september 1949. Han är av nederländsk, irländsk och italiensk härkomst. Han tillbringade sin barndom i Freehold, New Jersey, där han bodde på South Street. Hans far, Douglas Frederick ”holländska” Springsteen (1924–1998), arbetade som busschaufför och hade andra jobb. Douglas Springsteen led av mentalhälsoproblem under hela sitt liv som förvärrades under hans senare år. Springsteens mamma, Adele Ann (née Zerilli) (1925-), var ursprungligen från Bay Ridge-grannskapet i Brooklyn, arbetade som en juridisk sekreterare, och var huvudförsäljaren i Springsteens familj. Springsteen har två yngre systrar som heter Virginia och Pamela. Den senare hade en kort skådespelarkarriär, men lämnade sig för att fortsätta fotografera på heltid; senare tog hon foton för hans album Human Touch, Lucky Town och The Joost of Tom Joad.

Springsteens italienska moderfarfar föddes i Vico Equense. Han emigrerade genom Ellis Island och kunde inte läsa eller skriva när han kom. Han blev så småningom advokat och imponerade den unga Springsteen som större än livet. Springsteens efternamn är topografiskt och av nederländskt ursprung, vilket bokstavligen översätter till ”hoppande sten” men mer generellt betyder en typ av sten som används som en springbricka i olagda gator eller mellan två hus. Springsteens var bland de tidiga holländska familjerna som bosatte sig i kolonin New Netherland på 1600-talet.

Uppvuxen av en katolik, Springsteen deltog i St. Rose of Lima katolska skolan i Freehold, där han var i strid med nunnorna och förkastade de strikturer som ålagts honom, även om en del av hans senare musik återspeglar en katolsk etos och innehåller några rock- påverkade, traditionella irländsk-katolska hymner. I en intervju 2012 förklarade han att det var hans katolska uppfostring snarare än politiska ideologi som mest påverkade hans musik. Han noterade i intervjun att hans tro hade gett honom ett ”mycket aktivt andligt liv” men skämtade att detta ”gjorde det mycket svårt sexuellt”. Han tillade, ”En gång en katolik, alltid en katolik.” Han växte upp och hörde den nya New Jersey-sångaren Frank Sinatra på radion och blev intresserad av att vara musiker själv när 1956 och 1957, vid en ålder av sju såg han Elvis Presley på The Ed Sullivan Show. Strax efter hyrde hans mor honom en gitarr från Mike Diehls musik i Freehold för $ 6 i veckan, men det lyckades inte ge honom den omedelbara glädjen han önskade.

I nionde klass började Springsteen gå på den offentliga Freehold High School, men passade inte in där heller. Tidigare lärare har sagt att han var en ”ensam som ville ha mer än att spela sin gitarr”. Han tog examen 1967, men kände sig som en sådan outsider att han hoppade över ceremonin. Han gick kort på Ocean County College, men tappade bort. Springsteen begärde värnplikt i den amerikanska armén när han var 19 år och misslyckades med den fysiska undersökningen och tjänade inte under Vietnamkriget. Han hade drabbats av en hjärnskakning i en motorcykelolycka när han var 17 år, och detta, tillsammans med hans ”galna” beteende vid induktion, gjorde honom oacceptabel för service.

Springsteen datade skådespelerskan Joyce Hyser i fyra år i början av 1980-talet. Tidigare hade han daterat fotografen Lynn Goldsmith och modellen Karen Darvin. I början av 1980-talet träffade han Patti Scialfa i baren Stone Pony i New Jersey, kvällen som hon spelade tillsammans med sin vän Bobby Bandiera, med vilken hon hade skrivit ”At Least We Got Shoes” för Southside Johnny. Springsteen gillade hennes röst, och efter föreställningen presenterade han sig för henne. De började snart spendera tid och blev vänner. Tidigt 1984 bad Springsteen Scialfa att gå med i E Street Band för den kommande Born in U.S.A.-turnén. Enligt boken Bruce Springsteen on Tour 1969–2005 av Dave Marsh verkade de vara att bli ett par genom turnéens första ben, tills Barry Bell introducerade skådespelerskan Julianne Phillips till Springsteen och de gifte sig strax efter midnatt den 13 maj 1985 vid Our Lady of the Lake Catholic Church i Lake Oswego, Oregon. Motsatser i bakgrunden, de två hade en åldersskillnad i ålder, och Springsteens resande tog sin avgift på deras förhållande. Många av låtarna på Tunnel of Love beskrev den olycka han kände i sitt förhållande till Phillips.

Tunnel of Love Express Tour började i slutet av februari 1988 och Springsteen övertygade Scialfa att åter gå med på turnén. Hon uttryckte motvilja till att börja med eftersom hon ville börja spela in sitt första soloalbum, men när han berättade för henne att turnén skulle bli kort, gick hon med på att skjuta upp sin egen solo-skiva och gå med på turnén. Phillips och Springsteen separerade våren 1988, men separationen offentliggjordes inte. Springsteen och Scialfa blev förälskade under Tunnel of Love Express Tour och började leva tillsammans strax efter hans separation från Phillips. Med hänvisning till oförenliga skillnader ansökte Phillips om skilsmässa i Los Angeles den 30 augusti 1988 och en uppgörelse nåddes i december och slutfördes den 1 mars 1989. Springsteen fick presskritik för den hast som han och Scialfa startade sin relation på. I en intervju 1995 med The Advocate berättade han för Judy Wieder om den negativa publiciteten som paret senare fick: ”Det är ett konstigt samhälle som antar att det har rätt att berätta för vem de borde älska och vem de inte borde. Men sanningen är , Jag ignorerade i princip hela saken så mycket jag kunde. Jag sa: ”Tja, allt jag vet är att det här känns riktigt, och kanske har jag fått en röra här på något sätt, men det är livet.” ”År senare reflekterade han, ”” Jag skyddade inte Juli … någon form av offentlig tillkännagivande skulle ha varit rättvis, men jag kände mig alltför bekymrad över min egen integritet. Jag hanterade det dåligt och jag känner mig fortfarande dåligt för det. Det var grymt för människor att ta reda på hur de gjorde.

Springsteen och Scialfa bodde i New Jersey innan de flyttade till Los Angeles, där de beslutade att starta en familj. Den 25 juli 1990 födde Scialfa parets första barn, Evan James Springsteen. Den 8 juni 1991 gifta sig Springsteen och Scialfa hemma i Los Angeles i en mycket privat ceremoni, endast när familj och nära vänner deltog. Deras andra barn, Jessica Rae Springsteen, föddes den 30 december 1991. Deras tredje barn, Samuel Ryan Springsteen, föddes den 5 januari 1994. I en intervju från 1995 sa Springsteen: ”Jag genomgick en skilsmässa, och det var verkligen svårt och smärtsamt och jag var väldigt rädd för att gifta mig igen. Så en del av mig sa:” Hej, vad spelar det någon roll? ” Men det spelar ingen roll. Det är väldigt annorlunda än att bara leva tillsammans. Först och främst att öka offentligt – vilket är vad du gör: Du får din licens, du gör alla sociala ritualer – är en del av din plats i samhället och i vissa som en del av samhällets acceptans av dig … Patti och jag fann båda att det betydde något. ”

När deras barn nådde skolåldern på 1990-talet flyttade Springsteen och Scialfa tillbaka till New Jersey för att lyfta dem bort från paparazzi. Familjen äger och bor på en hästgård i Colts Neck Township och ett hem i Rumson; de äger också hem i Los Angeles och Wellington, Florida. Evan tog examen från Boston College; han skriver och spelar sina egna låtar och vann 2012 Singer / Songwriter Competition som hölls under Boston College’s Arts Festival. Jessica är en nationellt rankad mästare i ridning, och examen från Duke University. Hon gjorde sin showhoppande debut med Team USA i augusti 2014. Sam är brandman i Jersey City.


Hemsida: Bruce Springsteen

Studio album

1973 – Greetings from Asbury Park, N.J.
1973 – The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle
1975 – Born to Run
1978 – Darkness on the Edge of Town
1980 – The River
1982 – Nebraska
1984 – Born in the U.S.A.
1986 – Live 1975–85
1987 – Tunnel of Love
1992 – Human Touch
1992 – Lucky Town
1995 – The Ghost of Tom Joad
2002 – The Rising
2005 – Devils & Dust
2006 – We Shall Overcome: The Seeger Sessions
2007 – Magic
2009 – Working on a Dream
2012 – Wrecking Ball
2014 – High Hopes
2019 – Western Stars

källa:wikipedia

Samlingsalbum
1995 Greatest Hits
1998 Tracks
1999 18 Tracks
2003/2008 – The Essential Bruce Springsteen
2009 Greatest Hits
2010 The Promise
2013Collection: 1973–2012
2016 Chapter and Verse
Box Set
1985 The Born in the U.S.A. 12″ Single Collection
2004 The Collection
2005 Born to Run: 30th Anniversary Edition
2010 The Collection 1973–1984
2010The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story
2014 The Album Collection Vol. 1 1973–1984
2015 The Ties That Bind: The River Collection
2018 The Album Collection Vol. 2 1987–1996

För fullständig lista klicka här

Några Låtar Av Bruce Springsteen

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020