X
X
Tillbaka till början
X
X

Boston

  1. Startsidan
  2. /
  3. Boston

Boston

Info om Boston

Boston är ett amerikanskt rockband från Boston, Massachusetts, som hade sina mest anmärkningsvärda framgångar under 1970- och 1980-talet. Centrerat på multi-instrumentalist grundare och ledare Tom Scholz, som spelade majoriteten av instrumenten på debutalbumet, och huvudsångare Brad Delp, är bandet en häftklammer i klassisk rock. Bostons mest kända verk inkluderar låtarna ”More Than a Feeling”, ”Peace of Mind”, ”Foreplay / Long Time”, ”Rock and Roll Band”, ”Smokin ’”, ”Don’t Look Back”, ”A Man I’ll Never Be ”och” Amanda ”. Bandet har sålt mer än 75 miljoner skivor över hela världen, inklusive 31 miljoner album i USA, varav 17 miljoner kommer från dess självtitulerade debutalbum och sju miljoner var för sitt andra album, Don’t Look Back, vilket gör gruppen en av världens mest sålda artister. Sammantaget har bandet släppt sex studioalbum under en karriär som sträcker sig över 40 år. Boston rankades som den 63: e bästa hårdrockartisten av VH1-

Tom Scholz började skriva musik 1969 när han deltog i Massachusetts Institute of Technology (MIT), där han skrev en instrumental, med titeln ”Foreplay”. Medan han deltog i MIT gick Scholz med i bandet Freehold, där han träffade gitarristen Barry Goudreau och trummisen Jim Masdea, som senare skulle bli medlemmar i Boston. Vokalisten Brad Delp lades till kollektivet 1970. Efter examen med en magisterexamen arbetade Scholz för Polaroid, där han använde sin lön för att bygga en inspelningsstudio i källaren och för att finansiera demoband inspelade i professionella inspelningsstudior . Dessa tidiga demo-band spelades in med (vid olika tidpunkter) Delp på sång, Goudreau på gitarr, Masdea på trummor och Scholz på gitarr, bas och tangentbord. Demobanden skickades till skivbolag, men fick konsekventa avslag. 1973 bildade Scholz bandet Mother’s Milk med Delp, Goudreau och Masdea. Den gruppen upplöstes 1974, men Scholz arbetade därefter med Masdea och Delp för att producera sex nya demos, inklusive ”More Than a Feeling”, ”Peace of Mind”, ”Rock and Roll Band”, ”Something About You” (då kallad ” Life Isn’t Easy ”),” Hitch a Ride ”(då kallad” San Francisco Day ”) och” Don’t Be Raugh ”. Scholz uppgav att de slutade fyra av de sex i slutet av 1974, och de avslutade ”More Than a Feeling” och ”Something About You” 1975. Scholz spelade alla instrument på demos, förutom trummorna, som spelades av Masdea, och använde självdesignade pedaler för att skapa önskade gitarrljud.

Detta sista demoband lockade upp promotorerna Paul Ahern och Charlie McKenzie. Masdea lämnade bandet runt den här tiden. Enligt Scholz insisterade cheferna att Masdea måste bytas ut innan bandet kunde få en inspelningsavtal. År senare berättade Delp för journalisten Chuck Miller: ”[Jim] berättade faktiskt att han tappade intresset för att spela trummor. Jag vet att Tom kände sig mycket dålig när det hela hände. Och så började vi naturligtvis få lite intresse.” Scholz och Delp tecknade en överenskommelse med Epic Records efter Masdeas avgång, tack vare Ahern och McKenzie. Innan affären kunde slutföras, måste bandet göra en live-audition för skivbolagens chefer. Duon rekryterade Goudreau på gitarr, bassisten Fran Sheehan och trummisen Sib Hashian för att skapa en framträdande enhet som skulle kunna replikera Scholzs rikt skiktade inspelningar på scenen. Showcase var en framgång och bandet gick med på att lägga ut tio album under de kommande sex åren.

Förutom skottet av Masdea insisterade skivmärket att Scholz skulle spela in demobanden i en professionell studio. Scholz ville dock spela in dem i sin källstudio så att han kunde arbeta i sin egen takt. Scholz och producenten John Boylan kläckte en plan för att skicka resten av bandet till Los Angeles för att göra skivbolaget lyckligt, medan Scholz spelade in de flesta av Bostons debutalbum hemma, med Masdea som spelade trummor på spåret ”Rock and Roll Band” och Scholz spelar de andra instrumenten. Multitrackbanden fördes sedan till Los Angeles, där Delp lade till sång och albumet blandades av Boylan. Det var då bandet fick namnet ”Boston”, efter förslag av Boylan och ingenjör Warren Dewey.

De pågående konflikterna mellan de överlevande bandmedlemmarna spilldes över till presidentkampanjen 2008. Barry Goudreau dök upp med Mike Huckabee och lekte med honom vid några rally i New Hampshire. Huckabee använde ”More Than a Feeling” som temasång för kampanjen. Scholz, en självbeskriven ”Obama-supporter”, [37] skickade ett öppet brev till Huckabee i februari 2008 om att bandet aldrig hade godkänt någon kandidat, och att han aldrig hade godkänt användningen av ”More Than a Feeling” som Huckabees temasång. Scholz påpekade att han och inte Goudreau eller Sheehan faktiskt spelade alla gitarrerna på ”More Than a Feeling” såväl som de flesta av Bostons låtar.  Huckabee slutade använda ”More Than a Feeling” som temalåt. Våren 2008 introducerade Scholz och Sweet en ny Boston-lineup, som sedan gjorde en nordamerikansk sommarturné och spelade 53 datum på 12 veckor (på en dubbelräkning med Styx). Scholz var den enda grundande medlemmen i Boston som spelade på turnén, även om länge medlem Gary Pihl också var en del av bandet, och Dahme och Neal återvände på bas respektive trummor. DeCarlo och Sweet delade huvudsång. I januari 2009 släpptes Greatest Hits som en remastered skiva.

Michael Sweet lämnade bandet i augusti 2011 för att fokusera på Stryper. 2012 gitarrist och sångare David Victor gick med i bandet, började i studion, där han bidrog sång till flera spår på albumet pågår. Scholz och Pihl ledde bandet på en nordamerikansk turné 2012, som började 28 juni 2012, på Seminole Hard Rock Live-arenan i Hollywood, Florida och slutade den 8 september på US Cellular Grandstand i Hutchinson, Kansas. Victor och DeCarlo delade huvudsång, med trummisen Curly Smith som återvände för första gången på över ett decennium, och tidigare Stryper-medlem Tracy Ferrie på bas. Varken Dahme eller Neal spelade på turnén.

Hemsida:  Boston

Studio album
1976 Boston
1978 Don’t Look Back
1986 Third Stage
1994 Walk On
2002 Corporate America
2013 Life, Love & Hope
Samlingsalbum
1997Greatest Hits
1998 Rock and Roll Band
källa:wikipedia

Singlar
1976 – More Than a Feeling
1977 – Long Time
1977 – Peace of Mind
1978 – Don’t Look Back
1978 – A Man I’ll Never Be
1979 – Feelin’ Satisfied
1986 – Amanda
1986 – We’re Ready
1987 – Cool the Engines
1987 – Can’tcha Say (You Believe in Me)/Still in Love
1987 – Hollyann
1994 – I Need Your Love
1994 – Walk On Medley: Walk On
1994 – The Star Spangled Banner/4th of July Reprise
2002 – God Rest Ye Merry Gentlemen
2013 – God Rest Ye Metal Gentlemen

Några Låtar Av Boston

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020