X
X
Tillbaka till början
X
X

Bachman Turner Overdrive

  1. Startsidan
  2. /
  3. Bachman Turner Overdrive

Bachman Turner Overdrive

Info om Bachman Turner Overdrive

Bachman – Turner – Overdrive, ofta förkortad som BTO, var en kanadensisk rockgrupp från Winnipeg, Manitoba som grundades av Randy Bachman och Fred Turner. Deras katalog från 1970-talet omfattade fem Topp-40 album och sex USA: s 40 bästa singlar (elva i Kanada). Bandet har sålt nästan 30 miljoner album över hela världen och har fans känt som ”gearheads” (härrörande från bandets växelformade logotyp). Många av deras låtar, inklusive ”Let It Ride”, ”You Ain’t Seen Nothing Yet”, ”Takin ’Care of Business”, ”Hey You” och ”Roll on Down the Highway”, får fortfarande spelas på klassiska- rockstationer.

Den ursprungliga uppställningen bestod av Randy Bachman (blygitarr, huvudsång), Fred Turner (basgitarr, huvudsång), Tim Bachman (gitarr, sång) och Robbie Bachman (trummor). Denna lineup gav ut två album 1973. Den andra och mest kommersiellt framgångsrika uppställningen innehöll Blair Thornton (blygitarr), i stället för Tim Bachman. Denna sortiment gav ut fyra album mellan 1974 och 1977, inklusive två som nådde topp 5 i de amerikanska poplistorna, liksom bandets enda singel i USA (”You Ain’t Seen Nothing Yet”). Efterföljande uppställningar fick endast måttlig framgång. Efter att bandet gick in i ett avbrott 2005, återförenades Randy Bachman och Fred Turner 2009 för att turnera och samarbeta om ett nytt album. 2010 spelade de halvtidsshowen på Gray Cup i Edmonton. De två slutade turnera efter Turners vänliga pension i mars 2018.

Den 29 mars 2014 återförenades den klassiska Not Fragile line-up för första gången sedan 1991 för att markera Bachman – Turner Overdrive’s introduktion till Canadian Music Hall of Fame och deltog i att uppträda i en hyllningsversion av ”Takin ’Care of Business ”.
Efter att ha lämnat The Guess Who på höjden av bandets framgång, minns Randy Bachman att han betecknades ”en galning och en förlorare” och att ”ingen ville arbeta med mig”. Undantaget var Chad Allan, före detta Guess Who-sångare som lämnat bandet fyra år innan Randy. De två kom överens om att utforska ett musikaliskt projekt och Randy vände sig sedan till familjen. Resultatet blev bandet Brave Belt, bildat i Winnipeg 1971 med tillägg av Randys bror Robin ”Robbie” Bachman på trummor, och Gary Bachman agerade som bandchef. Brave Belt självtitlade första album, som såg Randy spela både blygitarr och bas, sålde inte särskilt bra. Skivbolaget ville fortfarande att Brave Belt skulle turnera, så Randy (på förslag av Neil Young) anställde kollega Winnipeg-basist / sångare C. F. (”Fred”) Turner för att uppträda i bandets schemalagda spelningar. BTO: s andra album, Bachman – Turner Overdrive II, släpptes i december 1973 och blev en enorm hit i USA (toppade nr 4 1974) och deras ursprungliga Kanada (toppade nr 6 på RPM-albumdiagrammet). Det skulle ursprungligen titta ”Adrenaline Rush”. Det gav också två av deras mest kända hitsinglar, ”Let It Ride” och ”Takin ’Care of Business”. Medan ”Let It Ride” var BTO: s första Top 40-hit i USA (toppade nr 23), skulle ”Takin ’Care of Business” bli en av bandets mest bestående hymner. Randy hade redan skrivit kärnan i ”Takin ’Care of Business” flera år tidigare som ”White Collar Worker” medan han var i The Guess Who, men det bandet kände att det inte var deras typ av låt. Det kom igen i BTO: s repertoar under stödjande spelningar för det första albumet, som Randy uttryckte det, ”Att ge Fred Turner en chans att vila sin röst.” Randy hade hört DJ Darryl Burlingham säga dagen före en spelning, ”Takin ’Care of Business på C-Fox radio”, och han bestämde sig för att sätta in texterna ”takin ’care of business” i köret där ”white collar worker ”fanns tidigare.

Freeways , BTO: s sjätte studioalbum som spelades in i slutet av 1976 och släpptes i februari 1977, signalerade slutet på BTO: s mest framgångsrika line-up. Inför lite kritik för ”likheten” av bandets låtar på de två uppföljningsalbumna till Not Fragile, ville Randy Bachman uppdatera BTO: s ljud, inklusive att lägga till horn och strängar på vissa låtar, men resten av bandet tycktes vara oenigt. BTO avslutade turnén Rock n ’Roll Nights i slutet av 1979 och upplöstes officiellt i början av 1980. Efter att Randy spelade in soloalbumet Survivor 1978 fortsatte han att bilda den kortlivade Ironhorse 1979. Ironhorse släppte två album, Ironhorse och Allt är grått, innan upplösningen. Tom Sparks var vokalisten för det första Ironhorse-albumet, tillsammans med Randy, men ersattes av Frank Ludwig för det andra albumet 1980. Sparks gillade enligt uppgift inte den ständiga turnén och att vara hemifrån så länge. En reformerad version av Ironhorse, omdöpt till ”Union”, släppte ett album 1981 med titeln On Strike. Fred Turner var medlem i Union tillsammans med Randy Bachman.

Information om Bachman & Turner-turnén 2010 och det nya albumet tillhandahölls på deras då nya webbplats bachmanandturner.com. Som Randy skrev på sajten började projektet med hans begäran till Turner att han skulle sjunga lead på låten, ”Rock ’n Roll Is the Only Way Out”. Men efter att ha hört spåret med Turners sång, frågade Randy om hans tidigare bandkamrat kunde bidra med mer sång och några originalkompositioner och erbjöd att sätta sitt soloprojekt i beredskap för ett Bachman-Turner-album. Det omvandlades till ett fullständigt samarbete. Den 12 september 2009 hade Winnipeg Free Press redan rapporterat att Randy Bachman och C.F. Turner skulle återförenas för att spela konsertdatum i Europa, Kanada och USA 2010 med stöd av Randys nuvarande band av Marc LaFrance, Mick Dalla-Vee och Brent Howard, faktureras enkelt som Bachman & Turner. Några tidiga bekräftade turnédatum som tillkännagavs var juni 2010 på Sweden Rock Festival och High Voltage Festival i juli 2010 på London UK; berättelsen tilllade att det också fanns intresse från agenter så långt borta som Sydamerika och Australien.
BTO har erkänts i många musikcirklar för att ha tagit på facklan för gitarrtung rock and roll i en tid då softrock dominerade Topp 40-listorna, och progressiva och glam-handlingar fick en ökande andel av FM-radiospel. Som trummisen Rob Bachman uttryckte det: ”Vi var i grunden fans av alla slags musik, men gillade verkligen den gamla typen av rock-and-roll … som Elvis och de funky sortens rockband som The Stones. Lyckligtvis för oss, Creedence hade precis kallat det slutar, och vi kom ut med tre-och fyra-ackord rock-and-roll med Fred Turners gruff röst. Så det var i princip denna arbetande mans typ av rock-and-roll. ”

Hemsida: Bachman – Turner – Overdrive / Randy Bachman

Studio album
1973 – Bachman–Turner Overdrive
1973 – Bachman–Turner Overdrive II
1974 – Not Fragile
1975 – Four Wheel Drive
1975 – Head On
1977 – Freeways
1978 – Street Action
1979 – Rock n’ Roll Nights
1984 – Bachman–Turner Overdrive
1996 – Trial by Fire: Greatest and Latest

källa:wikipedia

Live album
1977 – B.T.O. Japan Tour Live (inspelad på Nippon Budokan)
1986 – Live! Live! Live! (inspelad i Tallahassee)
1990 – All Time Greatest Hits Live
1994 – Best of Bachman–Turner Overdrive Live
1998 – King Biscuit Flower Hour: Bachman–Turner Overdrive (inspelad i Chicago, 1974)
Samlings album
1976 – Best of B.T.O. (So Far)
1986 – BTO’s Greatest
1992 – You Ain’t Seen Nothing Yet
1993 – The Anthology
1994 – Best of Bachman–Turner Overdrive
1998 – Takin’ Care of Business
2000 – The Millennium Collection: The Best of Bachman–Turner Overdrive
2001 – The Very Best of Bachman–Turner Overdrive
2005 – Bachman–Turner Overdrive Gold
2013 – Bachman–Turner Overdrive 40th Anniversary
2015 – Bachman–Turner Overdrive Classic Album Set
2020 – Essentials

Singlar
1973 – Little Gandy Dancer/Gimme Your Money Please
1973 – Blue Collar
1974 – Let It Ride
1974 – Takin’ Care of Business
1974 – You Ain’t Seen Nothing Yet/Free Wheelin
1975 – Roll on Down the Highway
1975 – Hey You
1975 – Quick Change Artist
1975 – Down to the Line
1976 – Take It Like a Man
1976 – Lookin’ Out for #1
1976 – Gimme Your Money Please
1977 – My Wheels Won’t Turn
1977 – Life Still Goes On (I’m Lonely)
1977 – Shotgun Rider
1978 – Down the Road
1979 – Jamaica
1979 – Heartaches
1984 – Service with a Smile
1984 – For the Weekend
1996 – The House of the Rising Sun

Några Låtar Av Bachman Turner Overdrive

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020