X
X
Tillbaka till början
X
X

John Mellencamp

 1. Startsidan
 2. /
 3. John Mellencamp

John Mellencamp

Info om John Mellencamp

John J. Mellencamp (född 7 oktober 1951), tidigare känd som Johnny Cougar, John Cougar, och John Cougar Mellencamp, är en amerikansk musiker, sångersångare, målare, skådespelare och filmregissör. Han är känd för sitt fängslande, populistiska märke av heartland rock, som betonar traditionell instrumentering. Mellencamp steg till berömmelse på 1980-talet medan han ”honing en nästan häpnadsväckande plainspoken skrivstil” som från 1982 gav en sträng av Topp 10 singlar, inklusive ”Hurts So Good”, ”Jack & Diane,” ”Crumblin ’Down,” ”Pink Houses”, ”Lonely Ol ’Night”, ”Small Town”, ”ROCK i USA”, ”Paper in Fire” och ”Cherry Bomb.” Han har samlat 22 topp 40 hits i USA. Dessutom har han rekordet för de flesta spår av en soloartist som träffade nummer ett på Hot Mainstream Rock Tracks-diagrammet, med sju. Mellencamp har nominerats till 13 Grammy Awards och vunnit en. Hans senaste album med originallåtar, Sad Clowns & Hillbillies, släpptes 28 april 2017.

Mellencamp är också en av grundarna av Farm Aid, en organisation som började 1985 med en konsert i Champaign, Illinois, för att öka medvetenheten om förlusten av familjefarmar och för att samla in medel för att hålla jordbruksfamiljer på deras mark. Farm Aid-konserter har varit en årlig händelse under de senaste 35 åren, och från och med 2020 har organisationen samlat in över 57 miljoner dollar för att främja ett starkt och fjädrande jordbrukssystem för familjefarm. Mellencamp infördes i Rock and Roll Hall of Fame den 10 mars 2008. Den 14 juni 2018 infördes Mellencamp i Songwriters Hall of Fame. Hans största musikaliska påverkan är Bob Dylan, Woody Guthrie, James Brown och Rolling Stones. Rolling Stone-bidragsgivaren Anthony DeCurtis sa: ”Mellencamp har skapat ett viktigt arbete som har förtjänat honom både kritiskt hänsyn och en enorm publik. Hans låtar dokumenterar glädje och kamp för vanliga människor som försöker ta sig väg, och han har konsekvent förde frisk luft av gemensam upplevelse till den vanligtvis glamourfyllda världen av populärmusik.

2001 sa Billboard magazine-chefredaktör Timothy White:John Mellencamp är utan tvekan den viktigaste rötterockern i sin generation. … John har gjort fioler, hammare dulcimers, Autoharps och dragspel blyrock instrument på nivå med elgitarr, bas och trummor, och han förde också det han kallar ”en rå appalachiansk” lyrisk syn på hans låtar. Mellencamp bästa musik är rock ’n roll avskaffad av all eskapism, och den ser direkt på livets rörighet som det faktiskt har levt. I hans musik kolliderar dödlighet, ångest, Guds handlingar, frågor om romantik och brödraskap och samvetskriser och kräver hårda beslut. … Det här är rockmusik som säger sanningen om både kompositören och kulturen han observerar. Johnny Cash kallade Mellencamp ”en av de 10 bästa låtskrivarna” inom musik.

I december 2015 började Mellencamp spela in ett duett-album med Carlene Carter, som var hans öppningsakt för alla program på Plain Spoken Tour och skulle gå med i Mellencamp för två låtar under sin uppsättning. ”Vi gillade att sjunga tillsammans på turné,” sa Carter till The Advocate: ”Våra röster klickade riktigt bra. John fick idén att göra ett album tillsammans. Jag blev blåst bort. Jag tror att vi är på något riktigt intressant, men jag vann ger inte överraskningen. ”Carter gav ytterligare information till Austin Chronicle:” Vi skapar faktiskt en duettrekord tillsammans med början i december, så jag skriver för det. Det är annorlunda, för jag har aldrig satte mig verkligen ner och försökte skriva duetter. Det kommer att bli en rolig utmaning. Mellencamp och Carters duetteralbum, med titeln Sad Clowns & Hillbillies, släpptes 28 april 2017. ”Vi skrev ett par låtar tillsammans, och hon skrev några och jag skrev några,” berättade Mellencamp till USA Today om materialet på Sad Clowns & Hillbillies. Mellencamp och Carter debuterade två låtar från albumet, ”Indigo Sunset” och ”My Soul’s Got Wings”, under Mellencamps konsert i Tulsa den 1 april 2016 (Carter fungerade som öppningsakt för showen). ”Indigo Sunset” var skriven av både Mellencamp och Carter, medan Mellencamp skrev musiken till ”My Soul’s Got Wings” och gav liv till en tidigare ohörd lyrik skriven av den amerikanska folksångaren Woody Guthrie.

Även om det betraktas som ett duettprojekt, gav Carter Pacific University den första insikten om att albumet inte skulle bestå av duetter. ”Sad Clowns & Hillbillies är en underbar konglomeration av [Johns] låtar och mina låtar. Vissa är duetter och andra är av sig själva – det är annorlunda, men verkligen typ av sättet John och jag rullar. Vi är väldigt likasinnade och musikaliska mark som verkligen känns rätt. Det har varit en ganska underbar resa. ”Carter var med på bara fem av Sad Clowns & Hillbillies ’13 spår och bidrog till att skriva bara två låtar. Mellencamp släppte Easy Target – den första singeln från Sad Clowns & Hillbillies och en ”reflektion över vårt lands tillstånd” – den 19 januari 2017, som var inför 2017 års presidentval. [38]När han debuterade ”Easy Target” den 19 januari, sa Mellencamp till Katie Couric: ”Jag ville inte ens skriva låten. Jag vet att det låter galen, men det händer mycket till låtskrivare – du kan inte berätta det genom att titta, men jag jobbade – och plötsligt började jag bara sjunga ”lätta mål” och jag tänkte, ”åh nej, nu måste jag stoppa det jag gör” och det tog mig .. … du vet, någon har just skickat det till mig och jag skrev det bara. Melodin kom [intakt], texterna … så fort jag kunde skriva är hur lång tid det tog mig att skriva hela låten.

Senare i sin intervju med Couric gav Mellencamp ytterligare inblick i Sad Clowns & Hillbillies: ”Det är galen som det började – det skulle bli en religiös skiva. Det började som” Titta, låter gå tillbaka och göra ett gammalt land religiöst Vi ska försöka skriva låtar som låter som de låtarna, men de kommer att vara nya. ’ Och sedan fortsatte det bara att utvecklas och utvecklas och utvecklas, och låtarna som hon tog med och låtarna som jag tog med – de var inte så religiösa. Jag skriver en hel del sorgliga låtar, så det är som Sad Clowns & Hillbillies – det är var det kom ifrån. ”Albumets andra singel ”Grandview” släpptes den 24 februari 2017. Mellencamp lanserade sin Sad Clowns & Hillbillies-turné den 5 juni 2017 i Denver, CO. Turneringsbenet 2017 avslutades den 3 september i Canfield, Ohio. Carter, Emmylou Harris, Jewel och Lily & Madeleine fungerade som stödhandlingar. Mellencamp avslutade Sad Clowns & Hillbillies Tour med en serie kanadensiska show som började 26 september 2018 i Moncton, New Brunswick och lindades den 14 november i Abbotsford, British Columbia. Carter följde inte Mellencamp på den kanadensiska delen av turnén. Istället visades en 30-minuters dokumentärfilm innan Mellencamp träffade scenen varje natt.Förutom sitt arbete på Sad Clowns & Hillbillies, skrev Mellencamp titelsången till den amerikanska krigsfilmen 2017 The Yellow Birds, som släpptes den 15 juni 2018 av Saban Films.

Den 1 februari 2018 började Netflix strömma en konsert den 25 oktober 2016 från Mellencamps Plain Spoken Tour vid Chicago Theatre. Den 80 minuter långa filmen är mer en dokumentär än en riktig konsertfilm, eftersom Mellencamp berättar hela presentationen med berättelser om hans barndom, hans tidiga dagar i musik, hans förhållande till sin familj, musikbranschen och många fler ämnen. En CD / DVD / Blu-Ray-release av dokumentären och av konserten utan Mellencamps berättelse, med titeln Plain Spoken: From The Chicago Theatre, släpptes den 11 maj 2018.Mellencamp släppte ett sammanställningsalbum med coverlåtar med titeln Other People’s Stuff den 7 december 2018. Han började en 39-dagars teatertur i februari 2019, kallad ”The John Mellencamp Show”, som avslutades 30 april 2019 i Albuquerque, New Mexico.

Hemsida: John Mellencamp

Studio albums

 • Chestnut Street Incident (1976)
 • A Biography (1978)
 • John Cougar (1979)
 • Nothin’ Matters and What If It Did (1980)
 • American Fool (1982)
 • The Kid Inside (1983)
 • Uh-Huh (1983)
 • Scarecrow (1985)
 • The Lonesome Jubilee (1987)
 • Big Daddy (1989)
 • Whenever We Wanted (1991)
 • Human Wheels (1993)
 • Dance Naked (1994)
 • Mr. Happy Go Lucky (1996)
 • John Mellencamp (1998)
 • Rough Harvest (1999)
 • Cuttin’ Heads (2001)
 • Trouble No More (2003)
 • Freedom’s Road (2007)
 • Life, Death, Love and Freedom (2008)
 • No Better Than This (2010)
 • Plain Spoken (2014)
 • Sad Clowns & Hillbillies (2017)
 • Other People’s Stuff (2018)

källa:wikipedia

Live albums
Life, Death, Live and Freedom (2009)
Performs Trouble No More Live at Town Hall (2014)
Sammanställningar
The Best That I Could Do 1978–1988 (1997)
Words & Music: John Mellencamp’s Greatest Hits (2004)
20th Century Masters: The Millennium Collection: The Best of John Mellencamp (2007)
On the Rural Route 7609 (2010)
Other People’s Stuff (2018)
Singlar
”I Need a Lover”
”This Time
”Ain’t Even Done with the Night
”Hurts So Good”
”Jack & Diane”
”Crumblin’ Down”
”Pink Houses”
”Lonely Ol’ Night”
”Small Town”
”R.O.C.K. in the U.S.A.”
”Paper in Fire”
”Cherry Bomb”
”Check It Out”
”Pop Singer”
”Wild Night”
”Dance Naked”
”Key West Intermezzo (I Saw You First)”
”Walk Tall”
”Our Country”
”My Sweet Love”

Några Låtar Av John Mellencamp

Om Oss

Här kan du/ni ta del av diverse begagnade CD och LP skivor. Ta del av innehållet och se om det finns något som ni är intresserad av. Du kan lyssna på skivorna här på sidan. Kontakta oss vid eventuella problem med låtarna.

Hitta Oss

LA SkivButik
Hagåkersgatan
261 42 Landskrona
(+46) 076 34 14 977
info@laskivbutik.se

Copyright LA Skivbutik 2020